Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru justiție a cerut o anchetă 'independentă și completă' în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

timpul.md
vera jourova

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a cerut vineri autorităţilor de la Valletta ca ancheta asupra asasinării jurnalistei şi bloggeriţei Daphne Caruana Galizia să fie "independentă şi completă", exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea legată de respectarea de către Malta a legislaţiei europene privind spălarea banilor murdari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Comisia se bazează pe o investigaţie independentă şi completă pentru a afla cine este cu adevărat responsabil de moartea lui Daphne", care "a şocat profund Europa", a declarat ea în cursul unei vizite în Malta. 

Daphné Caruana Galizia a fost asasinată la 16 octombrie 2017, la vârsta de 53 de ani, cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său. 

Vera Jourova a precizat că urmează să se întâlnească vineri cu responsabilii anchetei asupra acestui asasinat. 

De asemenea, ea a cerut mai multă vigilenţă în privinţa vânzării de către autorităţile malteze a "paşapoartelor aurite", care permit obţinerea cetăţeniei malteze în cazul în care cumpărătorul locuieşte cel puţin un an pe mica insulă din Mediterana.

Citește și: Patru persoane şi-au pierdut viaţa joi într-o serie de violenţe, în Turcia

"A deveni cetăţean maltez înseamnă să devii şi cetăţean european, cu toate drepturile, printre care libertatea de circulaţie", a subliniat comisarul, subliniind că naţionalitatea malteză trebuie acordată numai celor care "au o legătura reală cu ţara". 

"Nu trebuie să permitem unor indivizi suspecţi să vină în Europa şi să obţină naţionalitatea, să o utilizeze pentru a spăla bani ori a constitui un risc în domeniul securităţii. Comisia are un drept legitim de a pretinde respectarea criteriilor de bază", a explicat ea. 

"Trebuie să întărim lupta împotriva spălării de bani (...) Mă tem că există deficienţe în sistemul maltez", a denunţat Vera Jourova. 

Ancheta asupra asasinării jurnalistei este în curs de desfăşurare. Trei bărbaţi, inculpaţi la 5 decembrie, au pledat nevinovaţi de fabricarea bombei în explozia căreia a murit jurnalista şi de apartenenţă la o organizaţie criminală. 

Pe popularul său blog, intitulat 'Running Commentary', Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.