Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru migraţie face apel la sporirea repatrierilor de imigranti

EUobserver
imigranti europa

Ţările europene trebuie să crească numărul imigranţilor repatriaţi, în contextul în care situaţia din Italia "nu mai este sustenabilă", a declarat marţi, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Figaro, comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, transmite AFP, potrivit agerpres.

"Trimiterea înapoi spre ţările de origine este un aspect indispensabil al unei politici migratorii globale. Ţările europene trebuie colectiv să sporească repatrierile, deoarece prea puţini imigranţi sunt retrimişi în ţările lor", a afirmat Avramopoulos.

Citeşte şi: America este AMENINŢATĂ chiar de ziua ei. Phenianul lansează PRIMA rachetă intercontinentală - VIDEO

La 2 martie, comisarul european a ameninţat cu sancţiuni statele membre care refuză să primească refugiaţi, prezentând un 'plan de acţiune' pentru a repatria într-un mod mai sistematic imigranţii ilegali, în special prin scurtarea timpului de analizare a recursurilor şi prin reţinerea persoanelor vizate în cazul în care ar exista riscul de ca ele să se sustragă.

În opinia lui Avramopoulos, majoritatea celor care vin în Europa sunt în principal imigranţi economici, "care trebuie trimişi înapoi în ţările lor cât mai repede posibil, în condiţii umane".

Peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns din ianuarie în Europa traversând Mediterana, iar 2.247 au murit sau au fost daţi dispăruţi, a anunţat marţi Organizaţia Mondială pentru Migraţie (OIM).

Pentru a spori repatrierile, "cea mai mare provocare" este "de a obţine cooperarea ţărilor de origine pentru ca ele să îi reprimească pe cetăţenii lor", a subliniat Avramopoulos, care a deplâns "lipsa de voinţă politică" a acestor state.

Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, FRONTEX, a organizat 168 de zboruri comune şi a susţinut întoarcerea a 7.886 de imigranţi de la începutul anului, a reamintit el.

Citeşte şi: Grecia LEGALIZEAZĂ marijuana medicinală

În timp ce miniştrii de interne italian, francez şi german au căzut de acord duminică asupra unui plan în faţa problemelor imigranţilor care ajung în Italia, Avramopoulos a reiterat că prioritatea este "de lucra în amonte pentru a reduce aceste fluxuri".

"Nu putem să lăsăm Italia singură. Situaţia actuală nu mai este sustenabilă", a adăugat el, făcând apel la "răspunsuri concrete" la reuniunea miniştrilor europeni de interne de joi de la Tallinn.

În acest context, Franţa "s-a arătat extrem de responsabilă de la început", cu atât mai mult cu cât se află "ea însăşi sub presiune, în special în legătură cu Calais".

Însă "poate face mai mult", a spus comisarul european, oferind ca exemplu contribuţia la fondul fiduciar pentru Africa, pentru care Roma a deblocat 4 milioane de euro, Germania - 50 de milioane, iar Franţa - doar 3 milioane. "Această sumă este prea mică", şi-a exprimat el regretul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.