Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Tibor Navracsics, despre reconstrucţia Notre Dame: 'Căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziția autorităților franceze'

twitter
cruce notre dame

”Căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziția autorităților franceze” a declarat Comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, marți, în încheierea întâlnirii informale a miniștrilor culturii din Europa de la Palatul Parlamentului, potrivit mediafax.

Discuțiile de la București au fost marcate și de căutarea unei poziții comune la nivel European față de drama incendiului care a distrus luni acoperișul Catedralei Notre Dame din capitala Franței, incident descris de oficiali drept o ”adevărată tragedie culturală”.

Citește și: Cine e procurorul DNA acuzat că a făcut scrum dosarul lui Liviu Dragnea și ce avere are

”Încă mai căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziția autorităților franceze” a spus comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, despre prezența reconstruirii Catedralei Notre Dame.

”Putem acorda sprijin și finanțare pe termen lung, să finanțăm deplasările specialiștilor din celelalte țări europene sau să trimitem voluntari și expertiză care să ajute pregătirile pentru restaurarea Catedralei”, a spus Navracsics.

În cadrul evenimentului au fost organizate două sesiuni de lucru dedicate finanţării şi inovării pentru sectoarele culturale şi creative și patrimoniului cultural european.

Citește și: Lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea? Parlamentul a adoptat-o azi – Opoziția a ieșit imediat la atac

”Am propus un buget de 1.85 miliarde de euro pentru programul care va urma demersului Creative Europe”, a arătat comisarul european. Comisarul a vorbit și despre 12 protocoale semnate în nouă dintre țările europene în favoarea a 800 de inițiative.

La nivelul UE au fost stabilite 64 de acțiuni care prevăd susținerea patrimoniului cultural, au arătat oficialii.

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a avut loc marți reuniunea informală a miniștrilor culturii din UE. Lucrările au avut loc la București, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a reunit miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și a fost prezidat de ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz. La reuniune au mai participat Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, ca și reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene și reprezentanți ai Guvernului României.

Ministrul culturii de la București a vorbit despre nevoia continuării unei abordări strategice în domeniu. Oficialul a vorbit despre ”cele mai importante lecții învățate din derularea anului patrimoniului”.

Pentru finanțarea sectoarelor creative, miniștrii au vorbit despre nevoia de formulare a unor instrumente adecvate și de inovare.

”Transpunerea rapidă în legislația națională a directivei europene privind drepturile de autor” a fost menționată de Valer Daniel Breaz ca o concluzie necesară a discuțiilor de marți.

”Cultura are un rol esențial în asigurarea convergenței și coeziunii în Europa, precum și în conștientizarea valorilor noastre comune. Având în vedere acest lucru, una dintre prioritățile Președinției Române a Consiliului UE este aceea de a crea noi oportunități pentru sectoarele culturale și creative ale Europei”, au arătat organizatorii în prezentarea evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.