Senatorii din Comisia pentru constituţionalitate vor să discute cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre măsurile pe care Guvernul le va lua ca urmare a deciziei-pilot a Curţii Europene pentru Drepturile Omului privind condiţiile de detenţie. "Competenţa comisiei vizează şi executarea prevederilor deciziei CEDO. Să invităm la o audiere pentru a vedea modul în care Guvernul României pune în practică decizia Curţii Europene. Şase luni de zile au expirat. Domnul ministru al Justiţiei înţeleg că s-a deplasat la Strasbourg, s-a întâlnit cu preşedintele CEDO, a transmis elemente din programul de acţiuni pe care trebuia să le ia Guvernul României, la şase luni de la pronunţarea Curţii Europene. (...) Eu nu ştiu dacă acest program a fost efectiv comunicat la Comitetul miniştrilor Consiliului Europei, cel care verifică executarea hotărârii, dar ştim din spaţiul public că domnul ministru s-a întâlnit cu preşedintele Curţii şi a comunicat acolo o serie de elemente. E competenţa comisiei noastre şi eu v-aş propune să invităm la o audiere, să ne spună exact care sunt măsurile propuse, care sunt etapele, termenele şi ce resurse financiare şi ce putem noi face la nivelul Parlamentului", a afirmat marţi senatorul PSD Titus Corlăţean, în cadrul şedinţei Comisiei pentru constituţionalitate, conform Agerpres.
El a amintit că România, de când a devenit subiect de jurisprudenţă a Curţii Europene, a avut "două mari probleme" - tema caselor naţionalizate, rezolvată prin legea adoptată în 2013, şi a doua - locurile de detenţie.
"Asta e a doua problemă sistemică de care ne-am lovit şi e bine să invităm la audieri, ca să vedem exact care este situaţia. (...) Noi, ca Parlament, ar trebui să ne mişcăm: poate sunt chestiuni legislative, poate sunt chestiuni de control parlamentar şi atunci este bine să ştim lucrul ăsta", a arătat Corlăţean.
Preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, Ionuţ Sibinescu, a precizat că va vorbi cu ministrul Tudorel Toader pentru a stabili întâlnirea în funcţie de agenda acestuia.
Pe 25 aprilie 2017, în cazul "Rezmiveş şi alţii împotriva României", CEDO a decis să aplice procedura de decizie-pilot, susţinând că situaţia reclamanţilor relevă o problemă generală, ce îşi are originea în disfuncţionalitatea structurală a sistemului carceral din România. CEDO a hotărât că în sistemul penitenciar din România condiţiile de detenţie sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. CEDO afirmă că statul român trebuie să adopte măsuri pentru diminuarea suprapopulării şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor materiale din detenţie, precum şi căi de recurs (un recurs preventiv şi un recurs compensatoriu specific).
În acel context, Sorin Grindeanu, la acea dată prim-ministru, afirma că decizia CEDO nu duce Guvernul în situaţia de a plăti în acel moment sume mari de bani şi că Executivul va veni cu un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.