Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneția cere Parlamentului Moldovei să abroge deciziile privind Curtea Constituțională

Președintele Comisiei de la Veneția a venit cu o reacție oficială față de deciziile aprobate astăzi, 23 aprilie, de majoritatea parlamentară (PSRM + Partidul „Șor”) din Moldova, prin care s-a votat demisia din funcție a președintei CC, Domnica Manole, și numirea în funcție a noului judecător pe ex-procurorul sectorului Ciocana, Boris Lupașcu.

„Sunt extrem de alarmat de situația actuală din Republica Moldova. Fac apel la toate instituțiile statului să exercite reținere, să intre într-un dialog și să descalifice această situație îngrijorătoare pentru a asigura funcționarea Constituției Republicii Moldova, ceea ce merită poporul moldovenesc mai ales atunci când este confruntat cu criza actuală de sănătate și economică”, se arată într-un comunicat emis de Comisia de la Veneția, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

Tot în același comunicat, președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a precizat că deciziile Parlamentului sunt îngrijorătoare:

„Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greșeală. Solicit Parlamentului Republicii Moldova să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea.”

Vă amintim că, ieri, deputații din majoritatea parlamentară (PSRM și Partidul „ȘOR”) au votat câteva legi și hotărâri anti-constituționale ce țin de Curtea Constituțională. Este vorba despre „demisia” din funcție de judecătoare pe președinta CC, Domnica Manole, și numirea în funcție a noului judecător pe ex-procurorul sectorului Ciocana, Boris Lupașcu.

Tot ieri, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care a atacat hotărârile votate de parlament. La scurt timp, Curtea Constituțională a anulat cele două decizii votate în parlament.

După deciziile aprobate în Parlament în fața Curții Constituționale s-au adunat mai multe persoane și au protestat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.