Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneția lansează BOMBA în România: NU este obligatoriu pragul la abuzul în serviciu, iar dacă se introduce NU este vorba de prag financiar

comisia venetia comisie

Pragul privind abuzul în serviciu la care se referă Comisia de la Veneția, invocat în cazul Ordonanței 13, nu este unul financiar. Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct la „Adevărul”, a primit acest răspuns chiar din partea Comisiei în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei.

În acest fel, întreaga discuție din ultimul an despre stabilirea unui prag financiar sub care abuzul în serviciu ar urma să fie dezincriminat penal rămâne fără fundament

„Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor.

Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'.

Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz  unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, arată Comisia de la Veneția, în răspunsul pentru Adevărul.

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști, la un eveniment la care participă, referitor la faptul că parlamentarii apreciază ca ''o mare nerealizare'' a sa faptul că nu a venit cu un prag la abuzul în serviciu.

"Personal nu cred că nu este vreo realizare, pentru că între timp a venit o decizie a Curții Constituționale, a venit cea de-a doua decizie a Curții Constituționale cu privire la prag și a venit directiva europeană iarăși cu privire la prag, un prag mult mai mare. Cu siguranță, într-un termen scurt aducem și depunem proiectul de lege", a răspuns ministrul justiției.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.