Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneția permite restricționarea votului flotanților

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vot coada vot votare sectie de votare sectie

În documentul pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului pentru modificarea legii electorale, un articol prevede că cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei alegerilor își vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. Guvernul a spus că vrea să elimine posibilitatea ca unii primari să fie aleși în baza unor „flotanți” care nu au legătură cu localitatea dar care au primit viză pentru a vot și a influența decisiv scrutinul electoral. Subiectul a stârnit controverse și USR a acuzat PNL că este nedemocratic ce vrea să facă Guvernul PNL prin restricționarea votului în aceste cazuri.

APADOR-CH a transmis vineri că procedura este permisă de Comisia de la Veneţia:

„Cităm din recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la instituirea unei perioade obligatorii de reşedinţă pentru a putea vota la alegerile locale, recomandare ce se află la pct. I.1.1.1 din Codul de bune practici, respectiv în secţiunea Principiile patrimoniului electoral european – Sufragiul universal – Norme şi excepţii:

„Sufragiul universal presupune, în principiu, că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Cu toate acestea, acest drept poate fi şi trebuie exercitat ţinând cont de anumite condiţii.

(…)

c.Condiţia de reşedinţă:

(…)

iii. condiţia de perioadă obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale;

perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale;”

Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile) înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate.

Comisia de la Veneţia nu poate fi bănuită că ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot. Dimpotrivă, recomandările sunt pentru exercitarea dreptului de vot, dar în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor”.

Vezi si: Ce ar putea câștiga PSD și Pro România dintr-o alianță a stângii. Curente diferite de opinie în cele două partide .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.