Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Electorală Centrală a Rusiei pune la punct un sistem menit să asigure o monitorizare profesională a alegerilor

stiri.md
Rusia steag drapel

Comisia Electorală Centrală (ȚIK) a Rusiei pune la punct un sistem menit să asigure o monitorizare profesională a alegerilor și să identifice eventulele nereguli din timpul procesului de votare, a declarat șefa ȚIK, Ella Pamfilova, la o ședință dedicată organizării, în cadrul secțiilor de votare, a modului de supraveghere și de transmisie video a alegerilor pentru Duma de Stat, din septembrie anul curent, scrie agenția TASS.

Ea a atras atenția asupra criticilor formulate la adresa ȚIK, potrivit cărora Comisia ar fi blocat, pentru alegători, posibilitatea de a urmări transmisiile video de la secțiile de votare. ”Nimic de acest gen; pur și simplu, ne îndepărtăm de curiozitatea inutilă, de vizionare doar de dragul vizionării”, a subliniat Pamfilova.

Ea a evocat experiența anilor trecuți, când accesul la aceste transmisiuni a fost liber. ”Au fost, oare, multe observații concrete de pe urma acestor vizionări inactive? Câteva. Principalele observații au venit din partea candidaților, a experților care se ocupă de monitorizare în mod profesionist. Iar ei nu vor avea probleme”, a explicat Pamfilova.

Șefa ȚIK a asigurat, de asemenea, că nici ”alegătorul obișnuit” nu va avea probleme cu supravegherea video, doar că, pentru asta, ”el trebuie să parcurgă câțiva pași”, devenind observator civic. În acest scop, trebuie ”să participe la un program educațional elementar, pentru a înțelege ce trebuie să observe”. ”Orice alegător are o astfel de posibilitate; ușile nu sunt închise pentru nimeni”, a confirmat președinta Comisiei Electorale Centrale.

Pamfilova a anunțat, de asemenea, că fiecare dintre cei care vor urmări transmisiunile de la secțiile de vot va avea dreptul să deruleze înapoi, pentru că înregistrările vor fi păstrate mai mult de un an. ”Am renunțat să băgăm bani cu milioanele într-o inutilitate virtuală” pentru o transmisiuni accesibile tuturor, a explicat ea. Obiectivul ȚIK este de a ”crea cu costuri minime un sistem perfect profesionist, menit să monotorizeze, având ținte și adrese precise, cu un rezultat concret al observărilor, pentru ca noi să putem detecta la timp abuzurile, să le prevenim sau, dacă le descoperim, pentru a exista consecințe pentru falsificatori”, a spus sefa ȚIK.

Alegeri și supraveghere video

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a confirmat, la ședința din 14 iulie, procedura de utilizare a supravegherii video la secțiile de votare din timpul viitoarelor alegeri ale deputaților pentru Duma de Stat. Vor fi dotate cu camere video aproximativ 50.000 de secții de votare. Vicepreședintele ȚIK, Nicolai Bulaev, a precizat că transmisiunile video vor fi accesibile pentru toți participanții la actul electoral – ”candidații, cei care candidează în circumscripții uninominale și partidele participante”, precum și pentru 86 de centre de monitorizare civică, unde va putea veni orice persoană interesată. La rândul său, Pamfilova a explicat că fiecare partid va avea un cod de acces (la nivel federal și în fiecare regiune).

Alegerile pentru Duma de Stat se vor derula pe parcurusl a trei zile – 17, 18 și 19 septembrie. Concomitent cu aceste alegeri pentru Camera Inferioară a Parlamentului Rus, în ziua unică de vot (care, din motice epidemiologice și sanitare, este extins pentru trei zile – n.r.), trebuie să se desfășoare și alegeri directe pentru șefia a nouă dintre subiectele Federației Ruse (regiuni și ținuturi, republici și regiuni autonome) și pentru 39 de parlamente regionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.