Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a ajuns la o înțelegere cu Italia privind bugetul pe 2019, iar randamentele obligaţiunilor italiene au scăzut semnificativ

buget

Comisia Europeană (CE) a ajuns la un acord cu Italia privind bugetul pe 2019 care evită sancţiunile disciplinare iminente ale Bruxelles-ului împotriva Romei, a anunţat miercuri vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, iar randamentele obligaţiunilor italiene au scăzut semnificativ în urma acestui acord, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul lui Dombrovskis reprezintă un progres în conflictul dintre Bruxelles şi Roma, în condiţiile în care reglementările fiscale stabilite de Comisia Europeană sunt menite să protejeze zona euro de o nouă criză a datoriilor.

Conflictul i-a îngrijorat pe investitori, a majorat semnificativ costurile de împrumut ale Italiei şi a dus la scăderi semnificative ale acţiunilor băncilor italiene.

Citește și: Talibanii negociează direct cu americanii pentru pace în Afganistan, dar și pentru eliberarea unor prizonieri

Conform compromisului agreat cu Bruxelles-ul, Italia şi-a redus ţinta de deficit pentru 2019 la 2,04% din PIB, de la nivelul preconizat iniţial de 2,4% din PIB. De asemenea, estimarea de creştere pentru 2019 a fost înrăutăţită la 1%, de la 1,5% iniţial.

"Soluţia găsită nu este ideală, nu oferă o soluţie pe termen lung problemelor economice ale Italiei dar ne permite să evităm în acest stadiu procedura de deficit excesiv", a afirmat Dombrovskis.

După această declaraţie, randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au scăzut la 2,79%, de la 2,833% miercuri dimineaţa.

Dombrovskis a dat asiguri că Executivul comunitar va monitoriza strict dacă Italia va adopta noile reglementări convenite cu Comisia Europeană. Dacă Parlamentul italian schimbă din nou acordul, Comisia Europeană este pregătită să reia sancţiunile disciplinare împotriva Romei, care ar putea duce la amenzi.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din Uniunea Europeană (UE), de 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia, în 2010. Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a respins însă această posibilitate, subliniind că fundamentele Italiei sunt solide şi nu se compară cu cele ale Greciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.