Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a aprobat noi modificări la pensiile speciale: Lucrurile să intre într-un făgaș normal

Agerpres.ro
comisia europeana

Preşedintele Comisiei de muncă a Senatului, Ion Rotaru, a afirmat, marţi, că modificările aduse de comisiile de specialitate Legii pensiilor speciale, aflată la rexaminare în urma deciziei CCR, sunt agreate cu Comisia Europeană şi şi-a exprimat speranţa ca "lucrurile să intre într-un făgaş normal".

"Măsurile sunt agreate cu cei de la Comisia Europeană şi lucrurile sper să intre într-un făgaş normal", a spus Rotaru, după şedinţa comisiilor reunite.

El a explicat că intrarea în vigoare, după cinci ani, a unor prevederi referitoare la pensiile de servciu este justificată de "consecvenţa în ceea ce priveşte susţinerea sistemului de justiţie". "Altfel, acesta este bulversat, dacă măsurile sunt aplicate dintr-o dată", a subliniat senatorul.

Întrebat dacă sunt şanse ca această nouă formă a Legii pensiilor de serviciu să pice la Curtea Constituţională, Rotaru a spus: "Noi sperăm că nu. Aşa cum am discutat pe amendamentele pe care le-am adoptat, eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Dacă va fi o sesizare de neconstituţionalitate, o s-o luăm în discuţie şi vedem ce se poate face".

Ion Rotaru a menţionat că nu poate preciza impactul bugetar în urma aplicării acestei legi. "Când discutăm de fundamentarea bugetelor, atunci putem să discutăm de impactul bugetar al acestei legi. Legea intră în vigoare aşa cum a fost discutată marţi în comisii de la 1 ianuarie 2024. Deci, discutăm de un buget viitor", a explicat el.

Potrivit acestuia, prevederile referitoare la baza de calcul pentru pensiile magistraţilor constituită din media ultimelor 48 de luni de activitate a fost "o discuţie negociată, discutată şi cu reprezentanţii Băncii Mondiale, în calitate de consultant, şi, de asemenea, agreată de Comisia Europeană în această formă".

Comisiile pentru muncă, juridică, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au acordat, marţi, raport favorabil legii pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.Au fost înregistrate 43 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.