Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeana a INTERVENIT: Ministerul Justiției anunță O NOUĂ modificare a Codului Penal

europarl.eu
Comisia europeana UE

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează completarea articolului din Codul penal referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare.

Potrivit expunerii de motive, completarea este necesară ca urmare a deficienţelor constatate în ceea ce priveşte transpunerea unei decizii europene în legislaţia naţională.

"Deficienţele invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislaţia naţională incriminează instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres şi la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane. De asemenea, se apreciază că reglementarea naţională limitează incriminarea instigării la violenţă la situaţiile în care o persoană incită public la comiterea unei infracţiuni specifice", se arată în expunerea de motive, conform Agerpres.

Conform sursei citate, Comisia Europeană a transmis autorităţilor române, pe 30 octombrie, o scrisoare de punere în întârziere prin care comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin.

Ministerul Justiţiei precizează că se impune luarea măsurilor necesare pentru punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile Deciziei-cadru 2008/913/JAI, astfel încât să se asigure transpunerea corectă şi completă a prevederilor acesteia. Astfel, articolul 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va fi completat corespunzător, introducându-se în cuprinsul său atât prevederea expresă ca subiect pasiv al infracţiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie, cât şi referirea expresă la incitarea publică la violenţă ca modalitate de comitere a faptei.

În noua formă propusă de iniţiator, articolul 369 din Codul penal prevede că "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau a unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.