Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a prezentat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap pe următorii zece ani

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o Strategie privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), care îşi propune să asigure participarea lor deplină în societate, în condiţii de egalitate cu celelalte persoane din UE şi din afara acesteia, informează un comunicat al executivului comunitar,  potrivit AGERPRES.

Deşi în deceniile din urmă s-au înregistrat progrese legate de accesul la asistenţă medicală, la educaţie, la ocuparea forţei de muncă, la activităţile recreative şi la participarea la viaţa politică, persistă încă multe obstacole, iar această strategie este menită să intensifice acţiunile la nivel european pentru eliminarea lor.

Noua strategie se bazează pe cea precedentă, şi anume Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, şi contribuie la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, care serveşte drept busolă politicilor sociale şi în materie de ocupare a forţei de muncă din Europa şi cu privire la care CE va adopta un plan de acţiune în această săptămână.

Strategia sprijină punerea în aplicare de către UE şi statele sale membre a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap la nivel UE şi naţional.

"Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv în cadrul răspunsului la coronavirus. Persoanele cu handicap se numără printre categoriile cel mai puternic afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că persoanele cu handicap îşi îmbunătăţesc calitatea vieţii şi că drepturile lor sunt garantate!", a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă Vera Jourova, citată într-un comunicat.

"Persoanele cu handicap trebuie să poată participa în mod egal la toate domeniile vieţii. O viaţă independentă, învăţarea într-un mediu incluziv şi munca conform unor standarde adecvate reprezintă condiţiile pe care trebuie să le asigurăm tuturor cetăţenilor pentru a le permite să prospere şi să profite la maximum de viaţă", a spus la rândul ei comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.

Strategia pe zece ani prezintă iniţiativele-cheie grupate în jurul a trei teme principale: drepturile existente în UE, o viaţă independentă şi autonomie şi asigurarea nediscriminării şi egalităţii de şanse.

Citește și: Experții OMS anunță că UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

În ceea ce priveşte drepturile existente în UE, pornind de la experienţa acumulată în urma proiectului-pilot aflat actualmente în desfăşurare în opt ţări, până la sfârşitul anului 2023, CE va propune un card european pentru dizabilitate valabil în toate ţările UE, care va facilita recunoaşterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap între statele membre, ajutându-i pe cetăţenii cu handicap să beneficieze de dreptul lor la libera circulaţie. De asemenea, Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre pentru a asigura participarea persoanelor cu handicap la procesul electoral în 2023.

În ceea ce priveşte a doua temă principală, strategia menţionează că persoanele cu handicap au dreptul de a duce o viaţă independentă şi de a alege unde şi cu cine doresc să locuiască. Pentru a veni în sprijinul unei vieţi independente şi al includerii în comunitate, Comisia va elabora orientări şi va lansa o iniţiativă de îmbunătăţire a serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap.

În al treilea rând, strategia urmăreşte să protejeze persoanele cu handicap de orice formă de discriminare şi violenţă. De asemenea, printre scopurile sale se numără asigurarea egalităţii de şanse în toate privinţele, precum şi a accesului la justiţie, educaţie, cultură, sport şi turism. În acelaşi timp, trebuie garantat şi accesul egal la toate serviciile de sănătate şi la ocuparea forţei de muncă.

Datorită unui cadru juridic solid al UE accesul s-a îmbunătăţit, însă multe domenii nu sunt încă acoperite de normele UE şi există diferenţe în ceea ce priveşte accesibilitatea clădirilor, a spaţiilor publice şi a anumitor moduri de transport. Prin urmare, Comisia Europeană anunţă că va lansa în 2022 un centru european de resurse "AccessibleEU", pentru a construi o bază de cunoştinţe şi bune practici privind accesibilitatea în toate sectoarele.

Executivul UE estimează că va fi nevoie de un puternic angajament din partea tuturor statelor membre pentru ca strategia să îşi atingă obiectivele ambiţioase.

CE va înfiinţa Platforma pentru persoanele cu handicap, care va reuni autorităţile naţionale responsabile cu punerea în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, organizaţiile persoanelor cu handicap şi executivul UE pentru a sprijini punerea în aplicare a strategiei şi pentru a consolida cooperarea şi schimbul de informaţii privind punerea în aplicare a convenţiei.

Persoanele cu handicap vor fi implicate în dialog şi în procesul de punere în aplicare a Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), precizează strategia, iar CE va integra aspectele legate de handicap în toate politicile şi iniţiativele majore ale UE, mai precizează comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.