Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană anunță un Regulament care facilitează accesul produselor agricole din Moldova pe piața comunitară

ue moldova

Comisia Europeană a propus joi un Regulament care să permită îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru produsele agricole din Republica Moldova care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE, informează comunicatul oficial.

Aceasta este o demonstrație a solidarității UE, menită să ajute Republica Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și noduri de tranzit pentru produsele agricole esențiale, ca urmare a războiului de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la Calea Europeană.

„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și a vecinilor noștri, în acest caz a Moldovei. Decizia de astăzi, care prevede mai mult decât dublarea a șapte contingente pentru exporturile agricole moldovenești esențiale, este un semn tangibil al solidarității UE”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Practic, aproape toate produsele moldovenești pot intra deja în UE fără taxe vamale în cadrul Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE-Moldova.

Măsurile propuse vizează celelalte șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Volumele potențiale scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro.

Liberalizarea suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Împreună cu un acces sporit la transportul rutier în UE (în curs de negociere între Republica Moldova și UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze considerabil exportul produselor moldovenești către și prin intermediul UE.

În plus, Comisia Europeană este deschisă să discute despre o liberalizare reciprocă suplimentară, ceea ce ar face ca UE și Moldova să facă încă un pas înainte în direcția liberalizării depline a comerțului.

Propunerea trebuie acum să fie examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.