Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană are vești bune pentru România: Primii bani ar putea veni înaintea vacanței de vară

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a anunţat vineri că obiectivul său este ca ''unele'' dintre planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care statele UE trebuie să i le trimită pentru a beneficia de sumele din fondul 'NextGenerationEU' să poată fi aprobate înaintea vacanţei de vară, relatează agenţia EFE.

Statele cărora Comisia Europeană le va aproba planurile naţionale vor putea beneficia astfel de o prefinanţare de 13% din sumele ce le revin din acest fond, din care vor accesa granturi şi credite, potrivit agerpres.ro.

''Obiectivul nostru este să reuşim aprobarea cel puţin a unora dintre planuri, cu prefinanţarea de 13% înaintea pauzei de vară'', a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferinţă de presă după reuniunea Eurogrupului.

El a admis că acest obiectiv ''este îndrăzneţ'', întrucât cele 27 de state membre trebuie să adopte legislaţia care să permită Comisiei Europene să se împrumute pe pieţele financiare pentru a constitui fondul în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în preţuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în preţuri constante din 2018), dar a apreciat că UE se află ''cu adevărat pe drumul cel bun''.

Însă 10 din cele 27 de state nu au ratificat până în prezent această legislaţie, situaţia cea mai preocupantă fiind în Germania, unde Curtea Constituţională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunţa asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.

Fondul 'NextGenerationEU' va finanţa în special investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital. Pentru a putea beneficia de granturile şi împrumuturile din acest mecanism statele membre trebuie să obţină aprobarea Comisiei Europene şi a Consiliului UE pentru planurile lor naţionale de reforme şi investiţii.

''Niciun plan naţional de redresare şi rezilienţă nu a fost trimis până în prezent (Comisiei Europene). Credem că le vom primi în următoarele două, trei sau patru săptămâni de la majoritatea statelor membre'', a mai declarat comisarul Gentiloni.

După primirea planurilor naţionale, Comisia va trebui să se pronunţe asupra lor într-un termen de două luni, iar după ce le va da undă verde va reveni Consiliului UE - ce reuneşte statele membre - sarcina să le valideze în termen de o lună.

Potrivit unor surse europene citate de agenţia spaniolă de presă, Spania, Portugalia, Grecia şi Franţa ar putea fi primele care vor prezenta Comisiei planurile lor naţionale, probabil înainte de 30 aprilie.

Cele 800 de miliarde de euro din acest fond european de redresare post-pandemie reprezintă însă mult sub suma de 1.900 de miliarde de dolari din planul promovat în SUA de administraţia preşedintelui Joe Biden.

Totuşi, Gentiloni a cerut să nu fie ''subestimată'' reacţia UE, în opinia sa aceasta fiind de asemenea foarte puternică în combaterea efectelor economice ale pandemiei, dând exemplul folosirii pe scară largă a garanţiilor publice pentru împrumuturi, evitându-se astfel falimente şi creşterea şomajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.