Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană cere o reuniune de urgenţă a Frontex, în urma relatărilor despre respingerea unor ambarcaţiuni cu migranţi

WorldBakers
comisia europeana dublu standard

Comisia Europeană a cerut o reuniune extraordinară a agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor externe ale UE, Frontex, în urma relatărilor despre returnarea de către nave ale misiunii acesteia din Marea Egee a unor ambarcaţiuni cu migranţi care încercau să ajungă în Grecia venind dinspre Turcia, a anunţat miercuri comisarul european pentru migraţie, Ylva Johansson, citată de agenţia EFE.

''În urma coordonării cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, serviciile mele au cerut, în numele Comisiei, convocarea unei reuniuni extraordinare a consiliului de administraţie al Frontex pe 10 noiembrie pentru a discuta despre presupusele incidente cu returnări din Grecia şi protejarea drepturilor fundamentale'', a scris Ylva Johansson pe Twitter, scrie agerpres.ro.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Liviu o duce prost cu sănătatea, are probleme mari cu coloana’

Conform unor investigaţii jurnalistice, nave ale Frontex au respins de cel puţin şase ori migranţi pe Marea Egee prin aşa-numitele operaţiuni de ''pushback'' pentru a împiedica ambarcaţiuni cu migranţi să ajungă pe coastele europene. Săptămânalul german 'Der Spiegel' a susţinut pe 23 octombrie că a investigat aceste incidente împreună cu publicaţiile online olandeză Lighthouse Reports şi britanică Bellingcat, precum şi cu televiziunea germană ARD şi cu cea japoneză Asahi.

Într-o înregistrare video publicată de aceste media este arătată o navă a Frontex blocând o barcă cu migranţi şi apoi trecând cu mare viteză în jurul ei pentru a provoca valuri. În continuare, garda de coastă greacă obligă acea ambarcaţiune să se întoarcă în Turcia.

Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. Şi guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.