Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană insistă: Vrea aplicarea cotelor obligatorii de refugiaţi

comisia europeana

Comisia Europeană (CE) a cerut din nou statelor membre ale UE să intensifice relocarea refugiaţilor ajunşi în Grecia şi Italia, până în prezent fiind redistribuiţi numai 1.145 din cei 160.000 de migranţi menţionaţi în sistemul cotelor obligatorii stabilit la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie, transmite agenţia EFE.

'CE solicită statelor membre să-şi sporească drastic eforturile de relocare pentru a contribui la soluţionarea situaţiei umanitare urgente din Grecia şi pentru a preveni deteriorarea celei din Italia, unde fluxurile migratorii cresc', se arată într-un raport difuzat marţi de executivul comunitar. În acest text, CE subliniază că, deşi a fixat ca obiectiv relocarea a cel puţin 6.000 de migranţi în fiecare lună, de la începutul lunii aprilie au fost preluaţi din Grecia şi Italia numai 208.

'Nu suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute până acum. Eforturile de relocare trebuie sporite dramatic', a insistat şi comisarul european pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos. Acest comisar şi executivul comunitar exercită constant presiuni asupra statelor membre să intensifice ritmul preluării migranţilor din Italia şi Grecia. În precedentul raport pe această temă, difuzat cu o lună în urmă, CE a susţinut că 'lipsa de voinţă politică' a statelor UE este principalul factor responsabil pentru implementarea lentă a sistemului cotelor obligatorii de refugiaţi.

Dar cu toate că acest sistem nu funcţionează cum şi-ar fi dorit, Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută mai multe propuneri de reformare a reglementărilor în materie de azil în UE, ideea centrală a acestora fiind instituirea unui mecanism permanent de redistribuire prin cote obligatorii între statele UE a tuturor refugiaţilor care vor ajunge în blocul comunitar. În raportul publicat marţi, executivul comunitar a mai menţionat că ritmul relocărilor s-a intensificat totuşi în ultimele săptămâni datorită aşa-numitului mecanism 'unu pentru unu', conform căruia pentru fiecare migrant retrimis din Grecia în Turcia statele UE preiau direct din Turcia un refugiat sirian. În baza acestui mecanism, care este voluntar, începând din data de 4 aprilie au fost transferaţi 37 de sirieni în Germania, 31 în Olanda şi 11 în Finlanda, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.