Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană întoarce spatele Turciei: Ce se va întâmpla

ue turcia ue

Turcia a făcut 'progrese' în ultimele săptămâni, însă ea continuă să nu îndeplinească toate criteriile necesare pentru a putea obţine anularea vizelor pentru cetăţenii săi care călătoresc în Spaţiul Schengen, potrivit unui raport publicat miercuri de Comisia Europeană, informează AFP. 'Progresele au continuat' de la precedentul raport publicat la începutul lui mai, a estimat executivul european. Însă 'Turcia mai trebuie să respecte criteriile restante fixate în foaia de parcurs', a subliniat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

La mai mult de o lună de la precedentul raport, Comisia Europeană enumeră de fapt aceleaşi criterii restante de îndeplinit (adică şapte dintr-o listă de 72), inclusiv o modificare a legislaţiei antiteroriste turce, considerată prea amplă şi ameninţătoare la adresa libertăţii de exprimare, conform standardelor europene.

Turcia a refuzat până în prezent să modifice această legislaţie, în contextul reizbucnirii violente a conflictului kurd în vara lui 2015, alături de o serie de atentate sângeroase atribuite rebelilor kurzi şi grupării Stat Islamic (SI). Preşedintele Erdogan a ameninţat de mai multe ori că nu va aplica acordul privind migraţia încheiat în 18 martie cu UE, dacă nu va obţine eliminarea vizelor pentru vizitele pe termen scurt ale cetăţenilor turci în Spaţiul Schengen. Pactul privind migraţia dintre UE şi Ankara prevede retrimiterea în Turcia a tuturor noilor migranţi ce sosesc pe insulele greceşti, inclusiv a solicitanţilor de azil. În pofida controverselor pe care acest acord le suscită în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, el a permis o scădere spectaculoasă a numărului de migranţi nou-sosiţi pe coastele Greciei. Obiectivul fixat trebuia atins 'până la sfârşitul lui iunie', însă cele două părţi par să accepte la unison că el a devenit de neatins. 'Calendarul final va depinde în acelaşi de timp de data la care Turcia îşi va îndeplini criteriile restante şi de data când co-legislatorii (statele membre ale UE şi Parlamentul European) vor lua decizia', a conchis Avramopoulos miercuri, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.