Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa merge pe mâna lui Ciolacu și a PSD în scandalul abuzului în serviciu: 'Sunt dedicaţi foarte mult statului de drept!'

caleaeuropeana.ro
Frans Timmermans

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenţia că abuzul în serviciu nu este permis şi aşteaptă să vadă forma finală pe care o va avea controversata iniţiativă legislativă votată miercuri în Senatul României, însă are încredere în buna-credinţă a colegului său de familie politică, liderul PSD Marcel Ciolacu, şi spune că situaţia nu este comparabilă cu cea din 2017, când guvernul lui Liviu Dragnea a dat celebra Ordonanţă 13.

„Foarte clar, nu este absolut acelaşi lucru. Să fim foarte clari în această privinţă. Marcel Ciolacu şi partidul sunt dedicaţi foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Şi această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluţiei. Aşa că personal aş aştepta până când voi vedea ce rezultă la final şi până atunci mă abţin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în acelaşi mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonanţei 13). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, şi să vedem ce rezultă de aici, şi apoi putem avea o judecată finală”, a declarat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu pentru Digi24, informează NEWS.RO.

Când Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a vrut să voteze celebra Ordonanţă 13, Frans Timmermans era tot vicepreşedinte al Comisiei Europene şi se ocupa de statul de drept, iar din această poziţie el a criticat demersurile guvernului de atunci al României, cu toate că făcea parte din aceeaşi familie politică de stânga.

Pragul de 50.000 de euro

Întrebat dacă există în vreo ţară din Europa un plafon de dezincriminare a abuzului de serviciu de mărimea celui votat în Senat, de circa 50.000 de euro, Frans Timmermans a răspuns că în opinia sa, „abuzul de serviciu este abuz în serviciu şi, ca atare, nu este permis”.

„Şi aceasta este, cred, o normă europeană asupra căreia toată lumea poate fi de acord”, a punctat vicepreşedintele Comisiei Europene. „Să aşteptăm să vedem ce rezultă din această situaţie până la urmă şi apoi putem judeca dacă acest lucru este în conformitate cu normele europene, da sau nu?”, a reiterat liderul european. „Ceea ce am auzit, ce mi s-a spus în această dimineaţă în discuţiile pe care le-am avut îmi dă încredere că rezultatul nu ar încălca normele europene”, a spus Timmermans, care se află în vizită la Bucureşti. „Dar să aşteptăm şi să vedem”, a adăugat el.

Context

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că ”nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Cameră. Un anunţ similar a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, era liderul partidului de guvernământ atunci când a apărut OUG 13, care stabilea pragul la abuzul în serviciu. Aceea decizie a Guvernului a generat un val uriaș de proteste în Piața Victoriei. Ieri, în Senat, a trecut o lege prin care se stabilește pragul la abuzul în serviciu la 250.000 de lei. STIRIPESURSE.RO l-a întrebat pe fostul lider PSD cum vede revenirea în forță a ”infamei OUG 13”. Dragnea ne-a precizat că și atunci, dar și acum, Sistemul se opune deciziilor CCR care au stabilit că trebuie să existe prag la abuzul în serviciu, iar opoziția vine din cauza faptului că asta le-ar slăbi forța procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.