DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Europeană: Norme pentru confiscarea activelor oligarhilor care încalcă măsurile restrictive

Reddit
embargo UE Comisia Europeana

Comisia Europeană (CE) propune norme în materie de înghețare și confiscare a activelor oligarhilor care încalcă măsurile restrictive și ale altor persoane care au săvârșit infracțiuni.

„Având în vedere continuarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, este extrem de important ca măsurile restrictive impuse de UE să fie puse în aplicare pe deplin și să nu se tolereze ca încălcarea acestor măsuri să aducă beneficii celor care le încalcă. Propunerile de astăzi urmăresc să asigure faptul că activele persoanelor și ale entităților care încalcă măsurile restrictive pot fi efectiv confiscate în viitor”, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia a propus ca încălcarea măsurilor restrictive impuse de UE să fie inclusă pe lista infracțiunilor incriminate de UE. Acest lucru va permite stabilirea unui standard de bază comun în materie de infracțiuni și sancțiuni penale, aplicabil la nivelul întregii UE. La rândul lor, aceste norme comune ale UE vor facilita investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre.

Încălcarea măsurilor restrictive „este o infracțiune deosebit de gravă, întrucât poate contribui la menținerea amenințărilor la adresa păcii și a securității internaționale și are un caracter transfrontalier clar, care necesită un răspuns uniform la nivelul UE și la nivel mondial”.

Pe lângă această propunere, Comisia a prezintat și o comunicare, însoțită de o anexă, în care descrie elementele care ar putea fi incluse într-o viitoare directivă privind sancțiunile penale. Printre infracțiunile posibile s-ar putea număra: participarea la acțiuni sau activități care urmăresc eludarea directă sau indirectă a măsurilor restrictive, inclusiv prin ascunderea activelor; neînghețarea fondurilor care aparțin unei persoane/entități desemnate ori care sunt deținute sau controlate de aceasta; sau desfășurarea de activități comerciale, cum ar fi importul sau exportul de produse care fac obiectul unor interdicții comerciale.

După ce statele membre ale UE vor conveni asupra inițiativei Comisiei de a extinde lista infracțiunilor incriminate de UE, CE va prezenta o propunere legislativă pe baza comunicării și a anexei care însoțesc propunerea.

Comisia a prezentat și o propunere de directivă privind recuperarea și confiscarea activelor. Propunerea prevede ca autorii infracțiunilor să fie deposedați de câștigurile obținute în mod ilicit și să se limiteze capacitatea acestora de a săvârși alte infracțiuni. Normele propuse se vor aplica, de asemenea, în cazul încălcării măsurilor restrictive, fiind prevăzută urmărirea, înghețarea, gestionarea și confiscarea efectivă a câștigurilor obținute din încălcarea măsurilor restrictive.

„Sancțiunile UE trebuie respectate, iar cei care încearcă să le eludeze trebuie să fie pedepsiți. Încălcarea sancțiunilor UE este o infracțiune gravă, care trebuie să aibă consecințe grave. Pentru aceasta, avem nevoie de norme la nivelul UE. Ca Uniune, trebuie să ne apărăm valorile și trebuie să le arătăm celor care ajută mașina de război a lui Putin că trebuie să plătească un preț pentru acțiunile lor”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.