Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană prezintă propunerea sa pentru bugetul UE pentru 2016

comisia europeana

Comisia Europeană prezintă, astăzi, propunerea sa pentru bugetul Uniunii pentru 2016. Pentru a fi adoptat, documentul trebuie să primească acceptul Parlamentului şi al Consiliului European.

Obiectivele acestui buget vor fi stimularea şi mai puternică a creşterii economice şi a investiţiilor în Europa, contribuirea la crearea de locuri de muncă mai numeroase şi întărirea rolului Uniunii la nivel mondial, în conformitate cu priorităţile politice ale comisiei Juncker.

Bugetul Uniunii este stabilit în funcţie de nevoile financiare prevăzute pentru programele şi politicile comunitare, respectând cu stricteţe limitele fixate de Parlamentul European şi de statele membre pentru cei şapte ani ai ciclului bugetar 2014-2020.

Acest buget contribuie la implementarea politicilor Uniunii Europene, care au scopul de a îmbunătăţi vieţile europenilor şi de a influenţa pozitiv întreaga lume. Prin efortul comun al statelor membre şi al instituţiilor europene, prin acest buget se finanţează proiecte care acoperă o arie largă de domenii, de la locuri de muncă, dezvoltare regională, cercetare şi educaţie, până la mediu, probleme umanitare şi altele.

Bugetul Uniunii Europene este de aproape 1% din produsul intern brut al Uniunii sau aproape două procente din cheltuielile publice ale celor 28 de state membre.

În ciuda volumului său relativ mic, acest buget are un impact considerabil. De exemplu, în perioada 2007-2013, fondurile europene de coeziune au impulsionat economia Letoniei, produsul intern brut al acestei ţări crescând, în medie, cu peste 2% pe an. Bugetul european ajută, de asemenea, la crearea de locuri de muncă prin intermediul unor programe ca iniţiativa europeană de angajare a tinerilor, la sprjinirea cercetării şi inovaţiei, prin "Orizont 2020", precum şi la asigurarea obţinerii unor produse agricole de înaltă calitate prin Politica Agricolă Comună.

După ce Comisia Europeană va prezenta, astăzi, propunerea sa pentru bugetul Uniunii pentru anul viitor, Parlamentul European şi Consiliul European îşi vor exprima opiniile. Dacă poziţia celor două părţi este diferită, cele trei instituţii încep negocieri pentru găsirea unor soluţii. Dacă nu ajung la un compromis, Comisia Europeană trebuie să prezinte un nou proiect de buget.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.