DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Europeană - Regulamentul GDPR după un an: 73% dintre europeni își cunosc cel puțin unul dintre drepturi

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a publicat rezultatele unui Eurobarometru, cu ocazia bilanțului care a marcat primul an de la aplicarea Regulamentului general al UE privind protecția datelor, care indică faptul că europenii sunt relativ bine informați cu privire la noile norme și la drepturile lor, informează MEDIAFAX.

Rezultatele Eurobarometrului arată că europenii sunt relativ bine informați cu privire la noile norme în materie de protecție a datelor, la drepturile lor și la existența autorităților naționale de protecție a datelor, cărora li se pot adresa atunci când le sunt încălcate drepturile, informează Reprezentanța Comisiei Europene, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Reflectând opiniile a 27.000 de cetățeni europeni, rezultatele indică faptul că 73% dintre respondenți au auzit de cel puțin unul dintre cele șase drepturi garantate de Regulamentul general privind protecția datelor. Dreptul de a accesa propriile date (65%), dreptul de a corecta datele în cazul constatării unor erori (61%), dreptul de a se opune prelucrării datelor în scopuri de marketing direct (59%) și dreptul de a solicita ștergerea propriilor date (57%) sunt drepturile cel mai bine cunoscute de către cetățeni.

Citește și: Victor Ponta fură om după om de la PSD! Lovitura dată azi .

În plus, 67% dintre respondenți știu de existența Regulamentului general privind protecția datelor, iar 57% dintre respondenți știu care sunt autoritățile naționale responsabile cu protecția datelor. Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că protecția datelor reprezintă un motiv de preocupare, 62% dintre respondenți declarându-se îngrijorați că nu au un control deplin asupra datelor cu caracter personal furnizate online.

„Cetățenii europeni au devenit mai conștienți de drepturile lor digitale, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, doar trei din zece europeni își cunosc toate noile lor drepturi în acest domeniu. Pentru întreprinderi, încrederea clienților este neprețuită, iar această încredere începe în momentul în care clienții înțeleg setările de confidențialitate și au încredere în ele. A lua cunoștință de aceste drepturi este o condiție prealabilă pentru a vi le putea exercita. Ambele părți au numai de câștigat dacă aplicarea normelor privind protecția datelor devine mai clară și mai simplă”, a declarat Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil cu piața unică digitală.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

„A-i ajuta pe europeni să își recâștige controlul asupra datelor lor cu caracter personal este una dintre cele mai importante priorități ale noastre. Însă doar 13 % dintre cei 60 % de europeni care își citesc declarațiile de confidențialitate le citesc integral, și aceasta din cauză că declarațiile sunt prea lungi sau prea dificil de înțeles. Invit din nou toate companiile online să furnizeze declarații de confidențialitate concise, transparente și ușor de înțeles de către toți utilizatorii. De asemenea, îi încurajez pe toți cetățenii europeni să își exercite drepturile în materie de protecție a datelor și să își optimizeze setările de confidențialitate”, a adăugat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Totodată, Comisia Europeană a lansat, joi, o campanie de sensibilizare pentru a-i încuraja pe cetățeni să citească declarațiile de confidențialitate și să își optimizeze setările de confidențialitate, astfel încât să partajeze doar datele pe care își doresc să le partajeze.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

În 2020, Comisia va prezenta un raport privind aplicarea Regulamentului general privind protecția datelor.

Regulamentul general privind protecția datelor este un set unic de norme asigurând o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre. Acesta consolidează încrederea cetățenilor, prin faptul că le redă acestora controlul asupra propriilor date cu caracter personal, și, în același timp, garantează libera circulație a datelor cu caracter personal între statele membre ale UE. Protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental în Uniunea Europeană.

GDPR se aplică de la 25 mai 2018. De atunci, aproape toate statele membre și-au adaptat legislația națională pentru a se alinia la RGPD. Autoritățile naționale de protecție a datelor, care sunt responsabile de asigurarea respectării noilor norme, își coordonează mai bine acțiunile datorită noilor mecanisme de cooperare și grație Comitetului european pentru protecția datelor. Acestea emit orientări privind aspectele esențiale ale RGPD, pentru a contribui la punerea în aplicare a noilor norme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.