Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană susţine că normele UE privind protecţia datelor şi-au îndeplinit majoritatea obiectivelor

European Parliament
UE PE parlamentul european

Comisia Europeană a publicat, miercuri, un raport de evaluare referitor la Regulamentul general privind protecţia datelor (RGPD), care se aplică deja de doi ani, raport care arată că RGPD şi-a îndeplinit majoritatea obiectivelor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Potrivit Comisiei, Regulamentul general privind protecţia datelor (RGPD) le-a oferit cetăţenilor un set solid de drepturi opozabile şi a creat un nou sistem european de guvernanţă şi de asigurare a respectării legii. De asemenea, RGPD şi-a demonstrat flexibilitatea pentru a sprijini soluţiile digitale în situaţii neprevăzute, cum ar fi criza provocată de pandemia de COVID-19.

Raportul concluzionează, de asemenea, că armonizarea între statele membre înregistrează noi progrese, cu toate că există un anumit nivel de fragmentare care trebuie monitorizat în permanenţă. De asemenea, raportul constată că întreprinderile îşi dezvoltă o cultură a respectării normelor şi utilizează tot mai mult ca avantaj competitiv faptul că asigură o protecţie solidă a datelor. Raportul conţine o listă de acţiuni prin implementarea cărora se poate facilita şi mai mult aplicarea RGPD pentru toate părţile interesate, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în vederea promovării şi a dezvoltării în continuare a unei veritabile culturi europene în materie de protecţie a datelor şi a asigurării cu rigurozitate a respectării legii.

Citește și: Veste mare! Anumiți români vor avea parte de beneficii uriașe

"Regimul european de protecţie a datelor a devenit un punct de reper pentru a ne ghida în cadrul tranziţiei digitale centrate pe factorul uman şi constituie un pilon important care stă la baza altor politici, cum ar fi strategia privind datele sau abordarea noastră referitoare la inteligenţa artificială. RGPD este exemplul perfect al modului în care Uniunea Europeană, bazată pe o abordare care pune accentul pe drepturile fundamentale, pune la dispoziţia cetăţenilor săi pârghiile necesare pentru a acţiona şi le oferă întreprinderilor oportunităţi de a valorifica pe deplin beneficiile revoluţiei digitale", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, c.

"RGPD şi-a îndeplinit majoritatea obiectivelor şi a devenit un punct de referinţă la nivel mondial pentru ţările care doresc să le asigure cetăţenilor lor un grad ridicat de protecţie. Putem să obţinem însă rezultate mai bune, aşa cum arată raportul prezentat astăzi. De exemplu, avem nevoie de un grad sporit de uniformitate în ceea ce priveşte aplicarea normelor în Uniune, acesta fiind un element important pentru cetăţeni şi întreprinderi, în special pentru IMM-uri", a declarat la rândul său comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Principalele constatări ale raportului de evaluare referitor la Regulamentul general privind protecţia datelor (RGPD) sunt următoarele: cetăţenii au la dispoziţie mai multe pârghii şi sunt conştienţi de drepturile lor; normele privind protecţia datelor sunt adaptate erei digitale; autorităţile pentru protecţia datelor recurg la competenţele lor corective sporite; autorităţile pentru protecţia datelor colaborează în cadrul Comitetului european pentru protecţia datelor (CEPD), dar se mai pot aduce îmbunătăţiri; recomandări şi orientări emise de autorităţile pentru protecţia datelor; valorificarea întregului potenţial al transferurilor internaţionale de date; promovarea cooperării internaţionale.

Comisia Europeană a publicat miercuri şi o comunicare în care se identifică zece acte juridice care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, depistării, cercetării sau urmăririi penale a infracţiunilor, care ar trebui să fie aliniate cu Directiva privind protecţia datelor în materie de asigurare a respectării legii. Alinierea va asigura securitatea juridică şi va clarifica anumite aspecte, cum ar fi scopurile prelucrării datelor cu caracter personal de către autorităţile competente şi tipurile de date care pot face obiectul unei astfel de prelucrări.

Regulamentul general privind protecţia datelor constituie un set unic de norme de drept al UE referitoare la protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. RGPD consolidează garanţiile în materie de protecţie a datelor, le conferă persoanelor fizice noi drepturi şi consolidează drepturile existente, îmbunătăţeşte transparenţa şi sporeşte răspunderea tuturor celor implicaţi în gestionarea datelor cu caracter personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.