Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia juridică a Senatului, MODIFICARE BOMBĂ privind finanțarea campaniilor electorale din România

juridica senat

Comisia juridică a Senatului a aprobat propunerea AEP prin care finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii find apoi rambursați, precizează președintele AEP, Constantin Buică, conform Mediafax.

Citește și: Ana Birchall a LUAT FOC după ce ședința CSM s-a amânat din NOU: 'Fac un apel la președintele CSM'

„Principalul element de noutate din perspectiva primelor alegeri electorale, anume alegerile prezidențiale, este că partidele politice vor putea finanța din bugetele proprii campanii electorale prezidențiale, în ideea de a scoate cumva la suprafață finanțarea. Puțin probabil de crezut că un candidat, indiferent cât ar fi el de potent, sigur nu avem un Donald Trump, își poate finanța singur campania elecotrală. Pentru a înlătura cât se poate de mult această formă de suspiciune, cine, cum finanțează, și partidele își asumă un candidat, să poată finanța din resursele proprii un candidat la prezidențiale”, a declarat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

Președintele AEP Constantin Florin Mituleţu-Buică a precizat că legea în vigoare prevede că doar candidații își pot finanța campania electorală.

„Ca noutate, modifcarea Legii 334 pentru finanțarea partidelor și campaniei electorale, cea mai importantă modificare este cu privire la finanțarea campaniei de către partidul care a propus candidatul, deoarece în textul modificat în 2015 în legea 334 apare că doar candidații își pot finanța campania electorală, banii rambursându-se. Acum prindem aceleași reguli cu privire la finanțare de către partid, a campaniei electorale, cât și sume din subvențiile de la bugetul de stat”, a afirmat președintele AEP.

Propunerea AEP vizează și condițiile privind cheltuielile aferente campaniilor electorale.

Astfel, cheltuielile trebuie să provină numai din contribuţii ale candidaţilor sau ale formaţiunilor politice; să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar competent; să se încadreze în limitele prevăzute de prezenta lege și să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaților și a programelor electorale proprii.

Autoritatea Electorală permanentă propune, de asemenea, ca încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit modificării aprobate în Comisia juridică, limitele maxime ale contribuţiilor candidaţilor pentru campania electorală sunt următoarele:

„- 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator;

- un salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al comunei;

- trei salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al oraşului”.

Pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al municipiului, AEP propune cinci salarii de bază.

Pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ, propunerea este de 30 de salarii de bază minime brute pe țară.

Pentru București, limitele maxime ale contribuţiilor candidaţilor pentru campania electorală sunt: „50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul de sector al municipiului Bucureşti; 500 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti; 100 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar de sector al municipiului Bucureşti; 150 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului Bucureşti”.

Pentru funcția de primar, limitele finanțării campaniei electorale sunt: cinci salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al comunei; șapte salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al oraşului; 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului; 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ”.

De asemenea, pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean limita este de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară.

Pentru fiecare candidat la funcţia de parlamentar european se propune limita de 750 de salarii de bază minime brute.

Cea mai mare sumă pentru finanțarea campaniei electorale o reprezintă Președinția României. Limitele maxime ale contribuţiilor candidaţilor pentru campania electorală sunt 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru candidatul la funcţia de Preşedinte al României.

Propunerea legislativă urmează să ajungă, luni, în plenul Senatului, pentru dezbatere și vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.