Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia LIBE a aprobat un proiect de lege care definește Gibraltarul ca fiind o 'colonie' a Marii Britanii

Operation World
Gibraltar

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect de lege care definește Gibraltarul ca fiind o „colonie” a Marii Britanii, decizie calificată drept „complet nepotrivită” de către autoritățile de la Londra, potrivit Euronews, scrie Mediafax.

Proiectul a fost aprobat cu 38 de voturi pro și opt împotrivă după săptămâni de negocieri și după retragerea controversată a calității de raportor a europarlamentarului britanic Claude Moraes. Acesta a declarat că înlocuirea sa a venit „după o lungă campanie de intimidare”.

Documentul include o notă de subsol care stipulează că „Gibraltarul este o colonie a Coroanei Britanice. Există o controversă între Spania și Marea Britanie cu privire la suveranitatea asupra Gibraltarului, un teritoriu pentru care trebuie găsită o soluție în acord cu rezoluțiile Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite”.

Parlamentul European urmează să voteze proiectul joi pentru ca legea să intre în vigoare până pe 12 aprilie, noul termen-limită pentru Brexit.

Citește și: Șeful NATO răspunde la AMENINȚĂRILE Rusiei în Marea Neagră: 'Nu vrem un nou Război Rece, dar nici nu vom avea o abordare naivă'

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons a declarat că acest document arată că Spania „a obținut sprijinul instituțiilor europene în disputa legată de Gibraltar”. „Gibraltarul este parte a familiei Marii Britanii și are o relație constituțională matură și modernă cu Marea Britanie. Acest lucru nu se va schimba ca urmare a ieșirii noastre din UE. Toate părțile ar trebui să respecte dorința cetățenilor din Gibraltar de a fi britanici”, se mai arată în comunicat.

Teritoriul este administrat de Marea Britanie începând cu anul 1704, iar în prezent are statutul de „teritoriu britanic de peste mări”. Spania a încercat în repetate rânduri să recupereze suveranitatea asupra Gibraltarului și chiar a propus un acord bilateral prin care să aibă suveranitate comună cu Marea Britanie, acord respins de Londra. Locuitorii teritoriului au respins, printr-un referendum organizat în 2002, o eventuală propunere de suveranitate comună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.