Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia pentru legile Justiţiei a acceptat amendamente PNL și CSM la statutul judecătorilor şi procurorilor

Facebook
comisie comisii parlament sedinta

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a continuat, marţi, dezbaterile la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, majoritatea textelor fiind adoptate în forma Guvernului, scrie Agerpres. Membrii comisiei au acceptat, însă, unele amendamente propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare.

Potrivit unui amendament adoptat, care aparţine PNL, "delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut la art. 176 alin. (2), dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate".

În varianta propusă de Guvern, delegarea se făcea o singură dată, pentru cel mult şase luni, fără posibilitatea prelungirii.

Un alt amendament, propus de CSM şi preluat de grupurile parlamentare, prevede că "în cazul în care judecătorul sau procurorul cere eliberarea din funcţie prin demisie, Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazuri justificate, poate stabili un termen de maximum 90 de zile de la care demisia să devină efectivă, perioadă în care judecătorul sau procurorul este obligat să-şi îndeplinească toate atribuţiile în vederea finalizării lucrărilor în curs". În forma Guvernului, acest termen era de 30 de zile.

Parlamentarii din comisie au adoptat, la propunerea CSM, şi un amendament care prevede că şi copiii cu dizabilităţi ai judecătorului sau procurorului decedat au dreptul la pensia de urmaş, calculat din pensia de serviciu aflată în plată.

"Copiii minori ai judecătorului sau procurorului decedat, copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, precum şi copiii cu dizabilităţi au dreptul la pensia de urmaş, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul la data decesului susţinătorul decedat, actualizată, după caz, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi în procentele prevăzute de această lege, în funcţie de numărul de urmaşi", stipulează textul adoptat.

De asemenea, "în cazul în care la data decesului judecătorul sau procurorul nu îndeplineşte condiţiile de acordare a pensiei de serviciu, copiii minori, copiii majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, precum şi copiii cu dizabilităţi au dreptul la o pensie de urmaş în cuantum de 75% din baza de calcul prevăzută la art. 212 alin. (1) a susţinătorului decedat în ultima lună de activitate, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii".

Conform, unui alt amendament propus de CSM şi adoptat, "judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să aibă, în timpul şedinţelor de judecată, ţinuta vestimentară corespunzătoare instanţei la care funcţionează".

Dezbateri mai lungi au suscitat articolele referitoare la drepturile magistraţilor, precum şi cele privind pensionarea, nefiind acceptat niciun amendament.

Membrii comisiei se vor reuni din nou miercuri de la ora 9,30. Membrii comisiei mai au de definitivat mai multe articole amânate, printre care şi cele referitoare la numirea procurorilor de rang înalt.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul celor trei acte normative, iar Senatul este decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.