Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia pentru sănătate din Senat a dat aviz favorabil pentru recunoaşterea gărzilor personalului medical ca vechime în muncă

Inquam Photos/ Octav Ganea
senat proteste

Comisia pentru sănătate din Senat a dat aviz favorabil pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât gărzile efectuate de personalul din sistemul medical, pentru care s-au plătit contribuţii la asigurările sociale, să fie recunoscute ca vechime în muncă şi să fie luate în calculul pensiei, potrivit Agerpres.

"Totodată, medicii şi asistenţii care au efectuat gărzi ar putea să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile şi de 60 de ani bărbaţii", precizează miercuri deputatul PNL Antoneta Ioniță. 

Deputatul liberal mai spune că orele de gardă ar trebui recunoscute ca vechime în muncă indiferent dacă acestea sunt prinse în norma de bază sau la norma prin cumul.

Citește și: Gabriel Leş susține că există o strategie pentru relansarea producţiei de vaccinuri la Institutul 'Cantacuzino'

"Avizul favorabil al Comisiei de sănătate este o bătălie câştigată, care se adaugă altor bătălii câştigate prin obţinerea de avize favorabile de la alte comisii. Sperăm că vom câştiga în final acest război cu opacitatea ministerelor şi vom reda personalului medical un drept care i se cuvine. (...) Stresul, munca până la epuizare au dus, din păcate, la moartea unora dintre colegii noştri. Statisticile sunt triste: în România 58 de medici au decedat în gardă în ultimii ani, la o vârstă medie de 51 de ani. Un medic epuizat poate greşi un diagnostic sau o terapie, cu efecte asupra pacienţilor. De aceea, considerăm că se impune recunoaşterea gărzilor ca vechime şi posibilitatea pensionării anticipate, în paralel cu atragerea tinerilor specialişti în sistem", mai afirmă deputatul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.