Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia UE propune un card european standardizat pentru persoanele cu dizabilități, valabil în toate statele membre

Euronews
card persoane dizabilitati

Comisia Europeană propune extinderea Cardului European de Dizabilitate la toate statele UE, care ar permite deținătorilor săi să certifice handicapul de care suferă și în străinătate.

Pierre Gyselinck este unul dintre primii cetățeni care dețin Cardul european pentru persoane cu handicap, un document care îi permite să-și certifice handicapul în toată Europa. În prezent, acest card este disponibil în opt țări, printre care Belgia, printr-un program pilot. Comisia Europeană tocmai a propus extinderea acestuia la toate statele membre, relatează Euronews Italia preluat de Rador.

"Uneori, poți avea o dizabilitate pe care nimeni nu o observă la prima vedere", povestește Gyselinck pentru "Euronews". "De exemplu, în Italia am cerut asistență într-un muzeu și, cu mult timp în urmă, nu îmi fusese acordată, pentru că nu puteam să-mi dovedesc handicapul. Pe atunci nu foloseam scaunul cu rotile, mergeam cu bastonul. Din fericire, persoana din fața mea a fost dispusă să-mi procure un scooter electric, ca să pot vizita muzeul".

Cardul garantează persoanelor cu dizabilități acces egal la toate tratamentele, asistență, intrări gratuite și prioritare la muzee sau parcări preferențiale. Prin recunoașterea dizabilității în întreaga Uniune Europeană, călătoriile și circulația sunt încurajate, și datorită reducerii costurilor suplimentare cărora trebuie să le facă față persoanele cu dizabilități, atunci când se deplaseză.

O veste excelentă pentru președintele Forumului European pentru Dizabilități, Yannis Vardakastani: "Când trecem granițele, dizabilitatea noastră nu dispare. Cardul de handicap și permisul de parcare sunt dovada statutului nostru. Prin urmare, un cetățean belgian în Germania nu va avea nevoie să dovedească faptul că este o persoană cu handicap. Cardul va fi dovada".

Propunerea Comisiei UE a sosit la mai bine de 13 ani de la prima solicitare a Forumului European pentru Persoanele cu Handicap pe această temă și va trebui acum discutată de Consiliul și Parlamentul European, înainte de a intra în vigoare.

Cetățenii europeni cu dizabilități, însă, vor trebui să aștepte cel puțin doi ani înainte de a putea obține propriul card.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.