Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisiei de la Veneţia, întâlnire de GRAD ZERO: Discuții cu liderii din Parlament

Intalnire Comisia de la Venetia

Delegația Comisiei de la Veneția se va întâlni joi cu reprezentanții Parlamentului, discuțiile urmând să vizeze modificarea legilor Justiției. Echipa Comisiei de la Veneția a avut a avut întrevederi miercuri cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, potrivit mediafax.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat, marți, că întâlnirea dintre Comisia de la Veneția și reprezentanții Parlamentului va avea loc joi. El a afirmat că discuțiile se vor baza pe legile justiției, nu pe modificarea codurilor penale.

Citește și: Ieșire-fulger a lui Rareș Bogdan: ‘Lăsați-vă de manipulări’

”Comisia de la Veneția se va întâlni cu noi joi. Până atunci reprezentanții Comisiei de la Veneția se vor întâlni cu reprezentanții Ministerului Justiției, CSM și așa mai departe. Comisia de la Veneția va veni punctual să discute pe legile justiției. Așa cum știți, pârâcioșii de serviciu, PNL și USR, au mers la Strasbourg și s-au plâns că nu știu ce s-a întâmplat. În aceste condiții Comisia de la Veneția a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiției. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuția pe legile justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. De aceea nu am amânat discuțiile”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă se așteaptă ca experții de la Veneția să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneția le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislația și deciziile CCR țin cont și de tratatele și de legislația internațională cât și de acele prevederi pe care cineva dorește să le critice. Cine e de bună credință le ia ca atare, cine nu e de bună credință atacă și contestă la infinit”.

Întâlnirea are loc după ce Parlamentului a aprobat proiectele de lege privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

Ministrul demisionar al Justiției a avut o întrevedere, miercuri dimineața, cu delegația Comisiei de la Veneția, subiectele abordate fiind modificarea celor trei legi ale justiției și ordonanțele de urgență ale Guvernului în domeniu, anunță Tudorel Toader.

Citește și: Atenție! Cine l-a trădat pe Traian Băsescu – PMP-istul care a votat pentru modificarea Codurilor Penale

"În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiției, cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneția) și domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneția)", se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiției precizează că subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la legile justiției, cu un accent pe cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului inițiate de către Ministerul Justiției și adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019.

Și Klaus Iohannis a discutat cu delegația Comisiei de la Veneția despre OUG emise în domeniul justiției, a informat Administrația Prezidențială Șeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD folosește excesiv ordonanțele de urgență, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

Citește și: Andrei Caramitru lansează un ultim avertisment: ‘Ne răzbunăm!’

Șeful statului a discutat, miercuri la Palatul Cotroceni, cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), despre evoluțiile legislative din domeniul justiției generate de adoptarea, de către Guvern a celor cinci ordonanțe de urgență începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019), a transmis Administrația Prezidențială.

„În cadrul discuțiilor, Președintele României și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție”, a mai precizat sursa citată.

Reprezentanții Comisiei de la Veneția sunt săptămâna aceasta în România pentru a avea discuții cu reprezentanții instituțiilor de forță din justiție pe tema modificării legilor Justiției, a înființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE, au declarat surse autorizate din domeniul justiției.

Delegația are programate întâlniri și cu membrii din conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție (PÎCCJ), a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.