Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania franceză de calculatoare cuantice Pasqual anunță că a strâns 100 de milioane de euro

cursdeguvernare.ro
computer cuantic

Pasqual, un startup de calculatoare cuantice cu sediul la Paris, a anunțat marți că a strâns 100 de milioane de euro și că își propune să ofere avantaje comerciale majore față de computerele clasice până anul viitor, folosind noile fonduri, relatează Reuters.

Investiția este cea mai mare rundă de finanțare privată pentru un startup de calculatoare cuantice din Europa, potrivit lui Georges-Olivier Reymond, CEO și cofondator al Pasqual, și vine în contextul în care prăbușirea prețului acțiunilor a trei producători de calculatoare cuantice cotați la New York, IonQ, Rigetti Computing și D-wave Quantum, a făcut ca finanțarea acestui sector să fie dificilă, scrie Mediafax.

„Pentru că alte companii se vor lupta probabil să găsească bani și așa mai departe, poate că este o bună oportunitate pentru noi să luăm talentele care sunt disponibile", a declarat Reymond pentru Reuters, adăugând că Pasqual plănuia să își dubleze numărul de angajați la aproximativ 200 în acest an.

Pasqual a vândut recent două computere cuantice Franței și Germaniei pentru centre de calcul de înaltă performanță, iar Alain Aspect, unul dintre fondatorii Pasqual, a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2022 pentru experimentele din mecanica cuantică care au pus bazele calculului cuantic.

Oamenii de știință se așteaptă ca într-o zi calculatoarele cuantice să poată face calcule de milioane de ori mai rapid decât cele mai rapide supercomputere din prezent.

Deocamdată, a declarat Reymond, computerul cuantic al companiei a fost capabil să rezolve probleme complexe de optimizare financiară la fel de precis ca și computerele clasice și speră că va arăta un avantaj în curând.

"Când vom lansa următoarea generație de dispozitive cu sute de qubiți, sperăm că 1.000, prezentând un adevărat avantaj cuantic cu această tehnologie, acela va fi punctul de inflexiune al veniturilor", a spus el despre momentul în care veniturile ar putea accelera.

Numărul de qubiți, sau biți cuantici, este un indicator al puterii calculatorului cuantic. Cel mai recent computer al Pasqual are 350 de qubiți.

Runda de finanțare a fost condusă de noul investitor Temasek, firma de investiții de stat din Singapore. Printre alți noi investitori se numără Fondul Consiliului European pentru Inovare (EIC), Wa'ed Ventures al Saudi Aramco și Bpifrance.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.