DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Compania românească GreenTech România emite 453.000 de certificate de carbon, rezultate din reciclarea deşeurilor de plastic

deseuri

Compania românească GreenTech este prima din Europa care obţine pe piaţa voluntară certificate de carbon (VER) rezultate din activitatea de reciclare a deşeurilor, după ce a primit validarea Gold Sandard pentru o emisiune de 453.000 de astfel de certificate, echivalentul tonelor de emisii de carbon salvate prin reciclarea deşeurilor PET pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis miercuri AGERPRES, validarea proiectului "Reducerea emisiilor de CO2 prin reciclarea PET" a durat 4 ani, timp în care au fost măsurate cu rigurozitate emisiile, consumul de energie şi combustibilul din procesul de reciclare al deşeurilor PET desfăşurat de GreenTech, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Finanțelor a făcut anunțul: Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin Covid-19

"Compania GreenTech colectează şi reciclează deşeuri de ambalaje PET, rezultând produse noi din plasticul procesat, precum banda PET, granulă rPET pentru uz alimentar şi fibră sintetică poliesterică. Prin acest proiect se certifică faptul că, faţă de fabricarea aceloraşi produse din resurse virgine, reciclarea deşeurilor PET asigură o reducere de 48% a emisiilor de carbon, adică anual sunt salvate 45,000 de tone de CO2, care pot fi tranzacţionate sub forma certificatelor de carbon către companii sau persoane fizice care doresc să îşi compenseze propriul consum", a declarat Alina Genes, CEO al GreenTech.

Un certificat de carbon este un certificat tranzacţionabil, reprezentând o tonă de dioxid de carbon salvată printr-o activitate specifică, ce a fost măsurată şi validată de o organizaţie independentă.

Prin mecanismul de tranzacţii voluntare, companiile care urmăresc să îşi reducă propria amprenta de carbon au posibilitatea să beneficieze de cantitatea de CO2 salvată de alte companii, fiind astfel susţinute şi încurajate proiecte care duc la scăderea amprentei de carbon la nivel global. Certificatele de carbon pot fi achiziţionate de companii sau persoane fizice fie printr-o tranzacţie directă cu GreenTech, fie prin site-urile specializate, precum platforma Gold Standard.

"Deşi voluntar la momentul de faţă, multe companii s-au aliniat direcţiei de dezvoltare durabilă trasată de Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană, luându-şi angajamentul public de a reduce sau neutraliza amprenta de carbon. Alături de măsuri specifice de reducere internă a emisiilor, achiziţia de credite de carbon de pe piaţa voluntară, pentru a compensa anumite activităţi ce nu au putut fi evitate, este o soluţie pentru atingerea obiectivului zero emisii", a adăugat Alina Genes.

Piaţa voluntară este recunoscută ca parte din piaţa globală a emisiilor de CO2, dar funcţionează în afara pieţei reglementate de certificate de carbon, rezultată din protocolul de la Kyoto. Există un număr limitat de organizaţii internaţionale care certifică şi emit credite voluntare de carbon, Gold Standard fiind printre cele mai cunoscute. Schema de certificare Gold Standard - susţinută de peste 60 de organizaţii non-profit, cât şi de Organizaţia Naţiunilor Unite - este o garanţie că proiectele care primesc certificatele de carbon aduc o contribuţie reală, verificabilă şi măsurabilă la dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului.

Citește și: Coordonatorul campaniei de vaccinare face noi precizări! Cum funcționează vaccinul anti-COVID după ce a fost inoculat

Cu fondurile obţinute din vânzarea certificatelor, GreenTech urmăreşte creşterea capacităţii de reciclare, precum şi diversificarea tipurilor de materiale reciclate. La momentul de faţă, GreenTech are o capacitate de reciclare de 150.000 de tone de deşeuri PET/an, fiind unul dintre cei mai importanţi reciclatori europeni pentru PET.

Compania românească GreenTech este parte din Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din Estul Europei. Înfiinţată în anul 2002 la Buzău, GreenTech a deschis calea reciclării deşeurilor PET în România. Cu o capacitate anuală de procesare a deşeurilor PET de 150.000 tone şi fabrici în România, Slovacia şi Lituania, GreenTech este astăzi unul dintre cei mai importanţi reciclatori pentru deşeuri PET din Europa. GreenTech este şi un important producător european de r-PET (granule reciclate pentru uz alimentar) şi bandă PET (produs de legătorie), precum şi furnizor de fulgi din PET reciclat pentru producţia fibrei sintetice poliesterice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.