Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania Tepco a fost obligată să achite despăgubiri de 10 milioane de dolari locuitorilor unui oraş din Fukushima

ciocanel judecator

Tribunalul districtual din Tokyo a ordonat miercuri companiei Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare de la Fukushima, să plătească 1,1 miliarde de yeni (10,1 milioane de dolari) locuitorilor unui oraş din prefectura Fukushima pentru prejudiciile de natură psihologică suferite în urma catastrofei nucleare produse în regiune în martie 2011, după un cutremur de 9 grade pe scara Richter urmat de tsunami, relatează agenţiile Kyodo şi Xinhua. Instanţa a decis ca Tepco să acorde despăgubiri unui număr de 318 reclamanţi, din cei 321 care solicitaseră compensaţii totale de 11 miliarde de yeni pentru prejudiciile psihologice cauzate de evacuarea lor din oraşul Minamisoma, districtul Odaka, anunţă Agerpres.

Ordinul de evacuare a fost ridicat parţial în iulie 2016. Dacă înainte de dezastru în oraş locuiau în jur de 12.800 de oameni, populaţia a scăzut la circa 2.400 de persoane în decembrie 2017, potrivit autorităţilor locale.

Instanţa a respins cererile a trei reclamanţi, pe motiv că aceştia nu aveau reşedinţa în district, situat la 20 km de centrala nucleară.

Decizia de miercuri este cea de-a patra în cele aproximativ 30 de procese intentate la nivel naţional de persoane care au fost forţate să-şi părăsească locuinţele după ce, la 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter şi tsunamiul care a urmat au provocat topirea miezului a trei reactoare şi explozii la centrala nucleară de la Fukushima.

Cuantumul compensaţiilor dictate miercuri este mai ridicat decât cele stabilite de tribunalele districtuale din Gunma, Chiba şi Fukushima, care au obligat fie Tepco şi statul japonez, fie doar Tepco să achite despăgubiri.

Instanţa a mai ordonat Tepco să plătească suplimentar 3,3 milioane de yeni fiecărui reclamant, în plus faţă de cele 8,5 milioane anunţate deja de companie în baza recomandărilor formulate de guvern.

Reclamanţii ceruseră o suplimentare individuală de 32 milioane de yeni şi au anunţat deja că ar putea înainta recurs, în timp ce Tepco a declarat că va examina cu atenţie verdictul înainte de a decide dacă îl va accepta sau nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.