Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile germane nu pot fi protejate total de decizia SUA de retragere din acordul nuclear iranian

steag germania

Guvernul de la Berlin va ajuta pe cât posibil companiile germane care au afaceri în Iran, dar nu le va putea proteja total de decizia SUA de a se retrage din acordul privind programul nuclear iranian şi de a reimpune sancţiuni Teheranului, a declarat marţi ministrul german al economiei Peter Altmaier, citat de Reuters, scrie agerpres.ro.

Într-un interviu acordat publicaţiei Passauer Neue Presse, Altmaier a spus că guvernul va ajuta companiile germane să evalueze situaţia creată prin decizia Washingtonului şi va solicita SUA să acorde exceptări şi prelungirea datelor-limită. 

''Noi vom ajuta acolo unde putem, dar nu există nicio modalitate de a împiedica complet consecinţele acestei retrageri unilaterale'', a explicat oficialul german. 

Peter Altmaier a adăugat că răcirea accentuată a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia în ultimii ani şi scăderea volumului schimburilor comerciale a afectat milioane de persoane în Europa. El a precizat, totuşi, că în prezent ar fi greşit o ridicare a sancţiunilor UE impuse Moscovei, întrucât motivele care au dus la adoptarea măsurilor respective nu au dispărut. 

Pe de altă parte, ministrul de externe german Heiko Maas se va întâlni marţi, la Washington, cu secretarul de stat Mike Pompeo, care a cerut ca Iranul să opereze schimbări, în caz contrar riscând să suporte 'cele mai dure sancţiuni din istorie'. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat luni că SUA vor exercita o 'presiune financiară fără precedent' asupra regimului de la Teheran, cu 'sancţiunile cele mai puternice din istorie', şi nu vor renegocia acordul din 2015 privind programul nuclear iranian. Oficialul american a prezentat 12 cereri pentru autorităţile de le Teheran, printre care retragerea tuturor forţelor iraniene din Siria. SUA sunt pregătite să răspundă dacă Iranul decide să-şi reia programul nuclear, a accentuat Mike Pompeo. 

Prezentarea acestei strategii a SUA privind Teheranul a survenit în contextul în care ţările europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 - Franţa, Marea Britanie şi Germania - încearcă să găsească o modalitate de a menţine funcţional pactul cu Iranul şi după retragerea SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.