Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Competiţia internaţională Animest: 18 - 63 de scurtmetraje vor concura pentru Trofeul Animest

animation-festivals.com
logo animest festival de film

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest, care se desfăşoară între 6 şi 15 octombrie, prezintă 63 de scurtmetraje animate concurează pentru Trofeul Animest, iar alte 25 de filme scurte realizate de studenţii unora dintre cele mai prestigioase şcoli din lume intră în competiţia pentru premiul secţiunii dedicate, anunţă organizatorii, potrivit news.ro.

Cinci dintre producţiile pe care iubitorii filmelor de animaţie le-au aşteptat cu sufletul la gură vor avea parte de o primă proiecţie în România, în cadrul Competiţiei Internaţionale de Lungmetraj. Detalii despre filmele selecţionate în Competiţia Oficială Animest.18 sunt disponibile pe www.animest.ro.

În 2018, romanul „Lonely Castle in the Mirror” dădea lovitura pe piaţa de carte din Japonia, cucerind peste o jumătate de milion de cititori. Printre ei se număra şi multi-premiatul regizor Keiichi Hara, cunoscut pentru filme ca „Miss Hokusai” şi „Colourful”. Fascinat de povestea adolescenţilor care descoperă că oglinzile din camerele lor funcţionează ca un portal către un castel fermecat, a transformat-o într-o producţie animată seducătoare, prezentată în premieră internaţională în competiţia Festivalului de la Annecy. La Animest, filmul va concura în Competiţia de Lungmetraj.

Tot de la Annecy, unde anul acesta a fost recompensat cu Premiul Juriului, ajunge în premieră în România Tony, „Shelly and the Magic Light”. Debutul regizorului ceh Filip Pošivač este un stop-motion cu păpuşi care celebrează diversitatea prin povestea unui băiat capabil să-şi ascundă super-puterea de a străluci. La fel de izolat trăieşte şi Juanjo, un băiat astmatic pe care ai lui încearcă să-l protejeze până la exagerare. „Tender Metalhads” (r. Joan Francesc Tomàs Monfort, Carlos Pérez-Reche) ni-l arată în Barcelona anilor ’90, evadând alături de prietenul său din această lume gri, cu ajutorul muzicii heavy metal.

Cu o extraordinară atenţie la detalii în construirea firului narativ, perfect împletită cu un stil de animaţie minimalist, regizoarea Sepideh Farsi debutează în lumea filmelor de animaţie cu o poveste despre oameni şi despre schimbările pe care le aduce războiul în vieţile lor. Totul se derulează pe fundalul izbucnirii conflictului sângeros dintre Iran şi Irak. Premiera „The Siren” a deschis secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin.

Matt Kiel îşi face intrarea în Competiţia de Lungmetraj cu „Unicorn Boy”, o poveste personală colorată şi surprinzătoare, condimentată cu umor şi metafore despre lumea modernă. Afectat de o despărţire dureroasă, protagonistul ajunge într-o dimensiune alternativă a unicornilor, unde realizează că trebuie să parcurgă calea grea spre iluminare ca să-i salveze de forţele întunecate.

Cineastul şi coregraful francez Jean Charles Mbotti Malolo, invitat special la Animest.18, va analiza filmele din Competiţia de lungmetraj alături de portughezul José Miguel Ribeiro, regizorul filmului „Nayola” – câştigătorul secţiunii la Animest în 2022, şi de Ilze Burkovska Jacobsen (Letonia) - regizoarea lungmetrajului „My Favourite War”, premiat la Annecy cu premiul Contrechamp şi Premiul criticilor francezi de film. Cei trei membri ai juriului competiţiei de lungmetraj vor urmări şi selecţia de scurtmetraje româneşti şi vor desemna câştigătorul premiului acordat în secţiunea dedicată celor mai bune voci din industria autohtonă.

Competiţia Internaţională de Scurtmetraj Animat şi lupta pentru cel mai râvnit trofeu

Unul dintre cele 63 de scurtmetraje selecţionate în Competiţia Internaţională va pleca acasă cu Trofeul Animest 2023, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaţilor eligibili pentru o nominalizate la Premiile Oscar, acordate de Academia Americană de Film. Selecţia aduce pe marele ecran nu doar poveşti care depăşesc imaginaţia, ci şi documentare animate care concurează pentru premiul secţiunii ANIDOC.

Iubitorii de animaţie vor descoperi la această ediţie cea mai amplă şi cea mai diversă selecţie de scurtmetraje de până acum. Animest.18 îi va surprinde cu producţii animate de toate genurile, cu abordări stilistice remarcabile şi poveşti surprinzătoare.

Pentru prima dată în România, spectatorii vor urmări filme ca „27” (r. Flóra Anna Buda) - câştigătorul Palm D'or în 2023, extraordinarele „Electra” (r. Daria Kashcheeva) şi „Peeping Mom” (r. Francis Canitrot) – ambele prezentate în competiţia de la Cannes, sau „Eeva” (r. Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov) – una dintre surprizele ediţiei la Berlinală.

Cei curioşi să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animaţie vor aprecia scurtmetrajele din Competiţia de film studenţesc, producţii ale unora dintre cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume. Selecţia include 25 de filme scurte realizate de studenţi de la Gobelins, Rubika, Poudrière, Filmakademie, Famu Praga sau MOME Budapesta - filme care îndrăznesc să apeleze la tehnici surprinzătoare pentru a aborda teme mature precum violenţa, bullyingul şi chiar complexitatea psihicului uman.

Sabīne Andersone (Letonia) - producătoare de film şi directoarea studioului de animaţie Atom Art din Riga,  Marta Pajek (Polonia) - multipremiata regizoare prezentă în competiţia de la Cannes cu III, alături de animatoarea şi ilustratoarea Britt Raes (Belgia) vor alcătui la această ediţie juriul care va desemna câştigătorul Trofeului Animest şi va premia cel mai bun scurtmetraj studenţesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.