Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complexul Energetic Hunedoara face disponibilizări

disponibilizari

Planul de disponibilizare pentru 2016 al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) prevede concedierea de la 1 octombrie a 840 de angajați, care vor primi plăți compensatorii de circa 3,31 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale pentru acest an, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, inițiat de Ministerul Energiei.

Planul de disponibilizări al CEH, aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor pe dala de 5 iulie, prevede disponibilizarea a 840 de salariați, într-o singură etapă, începând cu 1 octombrie 2016.

"Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea sumei de 3.306 mii lei (3,306 milioane de lei — n. r.) din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un număr de 840 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A.", se arată în nota de fundamentare.

În total, salariații disponibilizați vor primi 25,9 milioane de lei până în 2018.

Documentul menționat precizează că programul de restructurare și reorganizare are ca scop principal "menținerea în funcțiune a capacităților de producție eficiente și închiderea sau conservarea activelor nerentabile, precum și redimensionarea numărului de personal în funcție de necesarul optim care să asigure funcționarea în siguranță a capacităților care vor fi menținute în funcțiune".

"Prin măsura de disponibilizare de personal se urmărește reducerea activității S. CEH S.A., echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli și îmbunătățirea indicatorilor economico-financiari ai societății. Influența/costul disponibilizării salariaților, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj este de 25.908 mii lei, din care: 2016 — 3.306 mii lei, 2017 — 9.918 mii lei, 2017 — 3.306 mii lei și 2018 — 9.918 mii lei.", se mai arată în nota explicativă.

În prezent, CEH are 6.260 de salariați. Potrivit sindicatelor, de la termocentrala Mintia ar urma să plece în acest an 452 de angajați, la termocentrala Paroșeni vor fi concediați 100 de salariați, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizați 228 de oameni.

CEH se află în insolvență din 7 ianuarie 2016. Compania are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

La începutul lunii mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat într-o conferință de presă că riscul de faliment în privința Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluții concrete.

"Riscul de faliment în privința Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, din momentul în care Complexul, constatând acest lucru, a și solicitat instanței să îi ofere o protecție juridică, pentru a se putea restructura. Ministerul (Energiei — n. r.) nu face decât să se asigure că această companie continuă să funcționeze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunțat deja că am identificat și soluții concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut", a menționat la acea dată ministrul Energiei.

Oficialul a adăugat, totodată, că ministerul de resort trebuie să asigure funcționarea Complexului Energetic Hunedoara și continuarea procesului de reformă pentru asigurarea securității energetice a României.

"Există un risc ca societatea să fie atacată prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creanțe. Ceea ce noi facem este să asigurăm funcționarea ei și continuarea procesului de reformă, astfel încât să asigurăm securitatea energetică a României. Sigur, ne-am fi dorit să o facem în circumstanțe mai facile, fără să avem un proces juridic așa de sinuos", a mai spus Grigorescu.

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat.

Ministrul de resort a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuțiile cu autoritățile de la Bruxelles, respectiv faptul că menținerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securității în alimentarea cu energie.

Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroșeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate și problemele de mediu, și de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare și de modernizare.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.