Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Scandal și amenințări: Comportament de ultrași din partea absolvenților de medicină care urmau să primească repartiție la rezidențiat

Radu Pop
Facebook
examen de rezidentiat

Scandal monstruos, astăzi, la sediul Facultății de Medicină din București la repartiția pentru rezidențiat. Cei 800 de admiși au fost repartizați pe cele 600 de locuri disponibile.

Cei 200 de studenți admiși pentru rezidențiat, dar rămași fără locuri, au luat cu asalt membrii comisiei de repartizare, cerând suplimentarea locurilor. A fost nevoie de intervenția jandarmilor. Scandalul a izbucnit în contextul organizării repartizării pentru rezidențiat (alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a centrelor de pregătire) a candidaților care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat. De precizat că punctajul maxim a scăzut anul acesta la 480 de puncte, drept urmare foarte mulți dintre cei prezenți astăzi au promovat cu note de 3 și 4. Concluzia este că cei 200 aveau punctaj de promovare, dar nu mai erau locuri și posturi pentru care să fie repartizați.

Din momentul în care cei prezenți rămași nerepartizați (200) au auzit că mai sunt 12 locuri care pot fi alocate, a izbucnit haosul. Dat fiind că procedura repartizării presupune citirea în ordine a numelui fiecărui candidat, care, nefiind eligibil pentru postul rămas, spune că se retrage, cei 200 au încercat să saboteze prin scandal tot procesul - dacă ar fi fost oprită citirea numelor, era anulată întreaga sesiune de repartizare a celor 600 de candidați și totul ar fi trebuit reluat la o altă dată.

„Două candidate din Constanța, care sunt fix mahala, mahala, adică nu ai cu cine... s-au ridicat și au început să agite spiritele, să aplaude, țipând că au notă de promovabilitate, deci trebuie să primească loc”, povestește unul dintre candidații prezenți azi la sesiunea de repartiție.

Membrii Comisiei au reușit să parcurgă lista și să aloce două locuri rămase pentru cei care erau eligibili din cei 200. Cei doi medici erau singurii din sală care aveau o specializare dublă necesară pentru a ocupa cele două locuri la chirurgie oro-maxilo-facială rămase neocupate. Nu a fost nimic subiectiv – candidații de la domeniul medicină care doresc să aleagă loc în specialitatea chirurgie orală și maxilo-facială trebuie să dețină licență în medicină și licență în medicină dentară/stomatologică, în conformitate cu prevederile Ordinului 1509/2008.

De la aplauze s-a trecut la gesturi de amenințare fizică la adresa membrilor comisiei și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a calma spiritele.

Procedura de citire a tuturor numelor a fost continuată conform metodologiei și astfel a putut fi dusă la capăt sesiunea de repartizare.

La scurt timp de la închiderea sesiunii de repartiție, un grup de aproximativ 100 de rezidenți au ajuns în fața Ministerului Sănătății pentru a organiza un protest spontan. Cu toate că nu aveau autorizație pentru protest, doi reprezentanți au fost primiți pentru consultări de către reprezentanții Ministerului Sănătății.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.