Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compozitorul Galt MacDermot a murit luni la vârsta de 89 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Compozitorul Galt MacDermot, cunoscut pentru musicalul „Hair”, prezentat pe Broadway şi ecranizat de Milos Forman, a murit luni la vârsta de 89 de ani, scrie news.ro.

MacDermot şi-a început cariera în anii 1960. În acelaşi deceniu a câştigat două premii Grammy pentru compoziţia „African Waltz”.

A devenit cunoscut odată cu musicalul „Hair” de pe Broadway, pentru care a scris muzica. Tot pentru Broadway, a scris şi muzica spectacolului „Two Gentlemen of Verona”, bazat pe comedia lui Shakespeare, care a primit premiul Tony pentru „cel mai bun musical” în 1972.

Inspirat de o carte şi versuri scrise de James Rado şi Gerome Ragni, „Hair” - antisistem, contestatar al războiului din Vietnam - a generat mai multe hit-uri, precum „Aquarius", „Good Morning Starshine” şi „Let The Sunshine In”.

Citește și: Lungmetrajul 'Dogman', regizat de Matteo Garrone, va rula din 25 ianuarie în cinematografele româneşti

Cu subtitlul „An American Tribal Love-Rock Musical”, spectacolul a fost iniţial refuzat de mai mulţi producători, până ce Joe Papp a decis să îl lanseze la Public Theater în 1967. El a ajuns un an mai târziu pe Broadway, unde a avut 1.750 de reprezentaţii, devenind un fenomen cultural.

În 1979, regizorul Milos Forman a lansat varianta lungmetraj, cu Treat Williams, John Savage şi Beverly D'Angelo în distribuţie. În acelaşi an, pentru coloana sonoră, MacDermot a primit trofeul David di Donatello pentru „cea mai bună muzică străină”.

În ultimele decenii, muzica lui s-a regăsit şi în piese hip-hop. Artişti precum Busta Rhymes şi Run-DMC au folosit sample-uri din creaţia lui MacDermot.

Născut pe 19 decembrie 1928, în Montréal, Galt MacDermot a fost inclus în Songwriters Hall of Fame în 2009, iar în 2010, Society of Composers, Authors and Music Publishers of Canada i-a oferit un premiu pentru întreaga activitate.

În luna mai a acestui an, NBC a anunţat că „Hair” va fi recreat pentru televiziune şi difuzat în primăvara lui 2019.

viewscnt

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.