DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu a încetat din viaţă: avea 89 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 89 de ani. Născut la Timişoara, Remus Georgescu a absolvit Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti, dar a urmat şi studii de specializare în Statele Unite ale Americii, arată Agerpres.

"Astăzi a încetat din viaţă un mare artist, dirijor, compozitor, director şi ctitor al filarmonicii noastre, maestrul Remus Georgescu. Dumnezeu să-l odihnească!", a anunţat managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, pe pagina de facebook.

În anul 2017, maestrului Remus Georgescu i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani, fiind primul muzician român care a primit această distincţie din partea instituţiei academice.

Remus Georgescu a spus, cu acea ocazie, că muzica l-a învăţat ce este smerenia.

''De muzica pe care o studiem în conservatoare, în academii ori în universităţi nu te poţi apropia decât cu sfială, prosternat. Este o catedrală a sufletului, imaginată de oameni, în care nu poţi pătrunde decât cu evlavie, cu reculegere, în tăcere. Aici totul este invenţia năstruşnică a omului, pornind de la modelul dumnezeiesc al vocii omeneşti până la forma nemaiîntâlnită a viorii închipuită de om, până la capodoperele create de geniul demiurgic al marilor compozitori'', spunea maestrul Remus Georgescu.

Recunoaşterea valorii creaţiei sale a fost probată de numeroasele premii naţionale, dintre care se disting cele acordate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Premiul "George Enescu" al Academiei Române, Premiul "Criticii Muzicale", Premiul de Excelenţă al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor sau Premiul ''Opera Omnia'' şi cea mai înaltă distincţie acordată unui muzician din spaţiul românesc, Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor.

Creaţia muzicală a lui Remus Georgescu a fost completată de activitatea dirijorală începută la Filarmonica de Stat Sibiu, continuată la Filarmonica de Stat Oradea, la cea de la Târgu Mureş, activitate dirijorală urmată de dedicarea baghetei sale Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara (1968 - 2003), răstimp în care filarmonica bănăţeană a cunoscut o perioadă de glorie.

Sub bagheta sa dirijorală au avut loc concerte simfonice pe scene de pe toate meridianele (Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Taiwan, Ungaria, Venezuela etc.), cu un repertoriu extrem de bogat, incluzând lucrări din cele mai diverse epoci şi stiluri, de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului nostru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.