Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comuniștii și socialiștii la un pas de a prelua guvernarea în Moldova

pcrm

Liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, a propus crearea unei coaliţii de guvernământ de centru-stânga la Chişinău din care să facă parte Partidul Comunist (PCRM), Partidul Socialiştilor (PS) şi Partidul Democrat (PD), pe fondul negocierilor dificile care se duc în prezent pentru coagularea unei noi alianţe majoritare şi formarea unui nou guvern, relatează IPN. 

O astfel de coaliţie ar putea să învestească un nou guvern, iar peste câteva luni ar putea să-l aleagă şi pe noul preşedinte al ţării, întrucât cele trei formaţiuni deţin 64 de mandate împreună, a afirmat Voronin în sprijinul iniţiativei sale, într-o emisiune politică găzduită de filiala din Chişinău a postului rus de televiziune RTR. 

'În Republica Moldova se aşteaptă o explozie socială, oamenii vor ieşi în stradă (...), va fi o revoltă incontrolabilă, deoarece populaţia a ajuns la cel mai jos nivel al sărăciei. Nu este normal ca ţara să rămână fără executiv în prag de iarnă. Acum este foarte complicat să găsim soluţii cum să ieşim din criza de formare a executivului, dar şi pe viitor în perioada alegerii preşedintelui', pentru că există riscul ca în câteva luni să existe o nouă criză, a argumentat fostul preşedinte moldovean. 

În opinia sa, eventualele alegeri parlamentare anticipate nu ar schimba prea mult lucrurile. 'Dacă am rezolva foarte multe probleme în sistemul electoral poate că alegerile ar avea alte rezultate, dar aşa nu cred să se schimbe ceva', a adăugat el. 

Vladimir Voronin a mai apreciat că termenul de 'guvern proeuropean' nu mai este deja de actualitate. 'S-au grăbit cu semnarea Acordului de Asociere (la UE), acesta este un document cu efect îngust, iar modernizarea este o noţiune largă. Dacă va fi creat un executiv normal, cinstit, noi vom putea face propunerile de modificare a Acordului de Asociere. Ne-am grăbit foarte mult cu semnarea acestui document, el încă vreo 25 de ani nu ne trebuia. În 2008, noi am obţinut acel comerţ asimetric cu UE şi am fi putut să dezvoltăm ţara profitând de acest comerţ', a subliniat liderul comuniştilor moldoveni. 

În acelaşi context, Voronin a propus să se evite discuţiile de creare a majorităţii parlamentare cu Partidul Liberal (PL) şi cu 'ceea ce a mai rămas din Partidul Liberal Democrat' (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, în arest preventiv în prezent într-un răsunător dosar de corupţie. 

Republica Moldova traversează la ora actuală o gravă criză politică, cu efecte pe termen lung, după ce guvernul premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ a fost demis printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti cu sprijinul PD, din care acesta din urmă făcea parte, fapt ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene formate din PLDM, PD şi PL. Negocieri pentru formarea noii alianţe şi a unui nou guvern se duc în continuare la Chişinău, însă PLDM a decis să treacă în opoziţie, iar crearea unei coaliţii proeuropene pare o misiune din ce în ce mai dificilă. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.