Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunicat de presă - Romfilatelia: lansarea emisiunii de mărci poştale "Oraşele României. Giurgiu"

comunicatedepresa.ro
romfilatelia

Lansarea emisiunii de mărci poştale "Oraşele României. Giurgiu" va avea loc pe 15 februarie 2024, ora 12:00; Palatul Episcopiei, Giurgiu, informează Agerpres.

Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la inaugurarea primei gări româneşti (Gara Giurgiu) în prezenţa Principelui Carol I, în 1869 şi a Colegiului Naţional "Ion Maiorescu".

Încercând să marcăm simbolic aceste evenimente, am iniţiat realizarea proiectului de emisiune de mărci poştale cu oraşul Giurgiu, din dorinţa de a adăuga la bogata colecţie a Romfilatelia cu tematica "Oraşele României", noi mărci poştale.

Astfel, Romfilatelia va introduce în circulaţie o nouă emisiune având ca subiect prezentarea unei cetăţi istorice, devenită mai apoi oraşul Giurgiu.

Monumentele reprezentative aparţinând oraşului Giurgiu, ale căror imagini se regăsesc pe mărcile poştale ale emisiunii, sunt: Turnul cu ceas, Gara Giurgiu, Gara fluvială, Colegiul Naţional "IonMaiorescu" şi Ateneul "Nicolae Bălănescu".

Turnul cu ceas reprezintă punctul principal în jurul căruia s-a construit cu timpul oraşul-port Giurgiu şi a fost construit din piatră, ca foişor de observare, de către turci, în secolul al XVIII-lea. Modificările efectuate după sfârşitul ocupaţiei otomane au adăugat turnului şi un ceasornic.

Gara Giurgiu a fost prima gară românească inaugurată în prezenţa Principelui Carol I, la 7 septembrie 1869, marcând finalizarea unui proiect iniţiat în anul 1865 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Gara fluvială a fost o amenajare portuară începută încă din secolul al XVI-lea, fiinţând ca un port destinat în principal exportului de cereale în Imperiul Austro-Ungar şi Otoman.

Colegiul Naţional "Ion Maiorescu" este cel mai vechi liceu din oraş, instituţie de învăţământ ce poartă numele formatorului şi revoluţionarului de la 1848.

Ateneul "Nicolae Bălănescu" este un lăcaş de cultură, de înaltă ţinută, construit în anul 1940 din iniţiativa şi cu sprijinul financiar al avocatului Nicolae Bălănescu.

Vă aşteptăm astfel, pe 15 februarie în Cetatea Giurgiului, să discutăm despre oraşul Giurgiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.