Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunistii dati de rusi in arcul guvernamental la Chisinau

Alegerile legislative din Republica Moldova de la 30 noiembrie au fixat direcția țării: cetățenii Moldovei preferă să se alăture Uniunii Europene decât Uniunii Vamale, scrie miercuri cotidianul Nezavissimaia Gazeta, citat de RIA Novosti. Comuniștii, care nu cu mult timp în urmă încă erau favorabili unei apropieri de Rusia, susțin acum partidele prooccidentale.

Partidul comunist a exclus din programul său electoral, înainte de legislative, obiectivul integrării în Uniunea Vamală. Vladimir Voronin, liderul comuniștilor și fostul președinte al țării, a anunțat o apropiere graduală de UE. Tot el este cel care pentru prima oară a spus că această perspectivă este „în orice caz, reală”. În iunie, autoritățile de la Chișinău au semnat și ratificat un acord în acest sens, reamintește presa rusă, care menționează, însă, că această politică nu este susținută decât de jumătate din populația țării, cealaltă jumătate fiind favorabilă păstrării legăturilor cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni. Și partidele de stânga doresc ca țara să se alăture Uniunii Vamale, mai scrie publicația rusă, referindu-se, cel mai probabil, la socialiștii conduși de Igor Dodon.

Din acest punct de vedere, alegerile legislative nu au schimbat nimic: raportul dintre partizanii UE și cei ai Uniunii Vamale rămâne același. Liderii mai multor partide, dimpotrivă, și-au schimbat orientarea politică. Partidul Comuniștilor, de exemplu, lider de opinie timp de 20 de ani, a fost depășit, pentru prima oară, de socialiști. Aceștia din urmă dețin cele mai multe locuri în noul parlament, dar sunt departe de majoritate și nu au nicio șansă să o obțină printr-o coaliție cu alte partide. Acest obiectiv rămâne inaccesibil și pentru partidele de dreapta, care în trecut au reprezentat alianța prooccidentală aflată la conducere. În acest context, voința liderului comuniștilor de a negocia este o soluție pentru parlament și pentru țară, comentează Nezavissimaia Gazeta.

coaliție între dreapta și comuniști, care au renunțat la drapelele lor roșii pentru a aduce serios în discuție valorile europene, va fi un fundament solid pentru a forma o nouă societate civilă, mai scrie publicația rusă.

Căderea recentă a rublei i-a determinat pe mulți imigranți moldoveni să-și schimbe locul de muncă și să se reorienteze către UE. Și e perfect viabil: Uniunea Europeană a ridicat deja pentru ei regimul obligativității vizelor, conchide publicația rusă, în condițiile în care acest deziderat nu a fost posibil și pentru cetățenii ruși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.