Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comuniștii din Republica Moldova nu mai suportă regimul stării de urgență! Acuză guvernarea de la Chișinău de uzurparea puterii în stat

stiri.md
Parlament Moldova

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova a pregătit o declarație cu privire la constatarea subminării statului de drept și uzurpării puterii de stat. În proiectul de hotărâre în acest sens BCS aduce numeroase critici în adresa actualei guvernări de la Chișinău și vine cu mai multe solicitări, printre care și anularea stării de urgență, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a spus că declarația este practic similară cu cea adoptată în 2019 și prin care s-a constatat capturarea statului.

„La bază stau practic aceleași fenomene și practici nocive. Că un grup de cetățeni, un partid politic, practic, a subminat Constituția și statul de drept din Republica Moldova. Ne referim în mod special la regimul stării de urgență în care Republica Moldova trăiește aproape doi ani și în care Comisia pentru Situații Excepționale a preluat atribuțiile Parlamentului, ale executivului și ale puterii judecătorești”, a notat deputatul.

Prin această declarație, BCS condamnă „lipsa de profesionalism și lipsa de responsabilitate a exponenților puterii care administrează instituțiile statului”. De asemenea, pledează pentru restabilirea supremației legii și pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor țării.

Comuniștii și socialiștii solicită în declarație anularea stării de urgență, revenirea la administrarea statului în baza principiului constituțional al separării puterilor în stat. De asemenea, solicită încetarea acțiunilor de imixtiune în exercitarea puterii judecătorești.

Vlad Batrîncea a mai spus că guvernarea trebuie să revină la dialog cu partidele din opoziția parlamentară, dar și cu cele extraparlamentare. Potrivit lui, declarația a fost elaborată în coordonare cu partide din afara legislativului, inclusiv cu Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu, care a și instituit regimul stării de urgență.

În cadrul ședinței Parlamentului, Vlad Batrîncea a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, prezentând în plen declarația. Însă, propunerea a acumulat doar 20 de voturi și nu a trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.