Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concert peste concert la Chișinău, pe timp de Cod Roșu de COVID-19

www.bzi.ro
concert

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a stabilit la data de 3 septembrie curent nivelul de risc „ALERTĂ DE COD ROȘU”.

În decursul a trei zile, 27, 29 și 30 August, teritoriul grădinii a fost călcat de cel puțin 15.000 de persoane.

De menționat că la doar câteva zile până la organizarea marelui eveniment, zilnic, în țară se raportau până la 600 de cazuri pozitive la COVID-19.

Desigur, în cadrul evenimentului nu s-au respectat nici cele mai elementare măsuri anti COVID-19. Potrivit celor care au fost la festival, la intrare, vizitatorilor li se solicita să poarte mască, ulterior “fă ce vrei”.

Deși presa și-a pus întrebări despre evenimentul la care au cântat peste 20 de interpreți autohtoni și de peste hotare, autoritățile au ridicat din umeri și au pasat responsabilitatea de la o instituție la alta.

Primăria s-a spălat pe mâni, precizând că Grădina Botanică este în administrarea Academiei de Științe a Moldovei, iar Administrația Publică Centrală a pasat responsabilitatea pe Administrația Publică Locală.

Pe fundalul scandalului iscat, Primăria a anunțat că își amână “toate evenimentele de amploare pe care urma să le organizeze în următoarea perioadă cu implicarea a sute de persoane”.

„Primăria nu s-a declarat împotriva organizării în aer liber a evenimentelor, doar a explicat că nu este de competența sa, să vină cu penalizări în cazul în care sunt încălcate anumite reguli impuse de Comisia Națională”, se arată într-o scurtă reacție a Primăriei.

,,ALERTĂ DE COD ROȘU” începând cu data de 3 septembrie

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a declarat ,,ALERTĂ DE COD ROȘU” la data de 3 septembrie în urma creșterii incidenței la 167.13 cazuri la 100 de mii populație în ultimele 14 zile.

În Hotărârea nr. 43, Primăria solicită implicarea și suportul MAI, ANSP și ANSA pentru monitorizarea respectării tuturor normelor de sănătate publică în cadrul evenimentelor organizate pe teritoriul Capitalei.

Conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), versiunea 2, aprobat prin Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică nr. 30 din 11 septembrie 2020, astăzi în Chișinău ar trebui interzise toate întrunirile în masă.

Pe lângă întruniri, sunt prevăzute măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, prestarea serviciilor esențiale (vitale), servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.)

Câte dintre aceste prevederi se respectă?

Luna septembrie cu ROȘU în calendar

Deși toate cărările duc spre faptul că autoritățile ar trebui să restricționeze evenimentele în masă, luna septembrie este una foarte aglomerată. Portalurile specializate arată că pe teritoriul Capitalei urmează să se desfășoare cel puțin cinci concerte mari.

Irina Rimeș va avea un concert solo pe data de 18 septembrie(Teatrul Verde)

Smiley – pe 25 Septembrie (Teatrul Verde)

Zivert – pe 23 Septembrie (Teatrul Verde)

Pe 18 septembrie vine T-Fest în Moldova, la Cricova Winery.

Pe 28 septembrie este așteptată LP care va evolua pe o scenă de la Parcul la Izvor „FMF Arena”.

Mai mult, vom avea și un Must Marathon și mai ales este de menționat că și la începutul lunii octombrie vor fi alte două mari concerte – Okean Elzy și Tima Belorusskih.

Conform surselor Realitatea.md, o primă ședință a Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică urma să aibă loc vineri, 3 septembrie, ulterior, aceasta a fost amânată pentru sâmbătă, 4 septembrie.

Astăzi suntem în data de 7 septembrie, iar CNESP așa și nu s-a întrunit în ședință.

La ziua de astăzi avem doar o circulară semnată de către Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care este adresată conducătorilor autorităților administrației publice centrale.

Funcționarilor li se solicită să evite organizarea întrunirilor în masă, a evenimentelor festive cu caracter unic și a altor activități care presupun prezența fizică a oamenilor.

Cine poartă responsabilitatea?

Vocile din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău sunt împărțite. Cei care sunt de partea primarului Ion Ceban susțin că

Primăria doar oferă spațiul, terenul în chirie, iar organizatorii sunt responsabili de respectarea măsurilor epidemiologice.

De asemenea, Poliția trebuie să monitorizeze respectarea măsurilor.

Aceleași voci din spatele primarului pasează responsabilitatea către Guvern și menționează că doar aceștia pot interzice organizarea unor evenimente de o asemenea amploare.

„Noi dacă le anulăm, organizatorii ne pot da în judecată. Noi nu avem bază legală să le interzicem”, declară surse din cadrul PMC.

Totuși, există și funcționari care consideră că evenimentele sunt organizate la nivel local, iar Primăria Municipiului Chișinău trebuie să dicteze regulile de organizare.

„Organizatorii trebuie impuși să obțină aviz. Nu trebuie doar introduși în baza de date pentru organizarea unui eveniment. Nu-i corect. Să fie impuse condiții, în special accesul doar persoanelor vaccinate, persoanelor care prezintă un test negativ și portul obligatoriu al măștilor. Organizatorul să fie chemat și să semneze pentru respectarea normelor. În caz de încălcarea normelor, să fie aplicate amenzi”, au declarat pentru Realitatea.md surse din cadrul Primăriei.

Ministerul Sănătății afirmă că Agenția Națională pentru Sănătate publică poartă responsabilitatea pentru monitorizarea situației.

De partea cealaltă, reprezentanții ANSP sunt de negăsit. Responsabilii de comunicare din cadrul instituției ne-au lăsat cu un mesaj în care precizau “îmi pare rău, nu pot vorbi”, ulterior nu ne-au răspuns la telefon.

Exact același lucru s-a întâmplat și cu directorul interimar Vasile Guștiuc. Deși l-am telefonat de mai multe ori pe parcursul zilei, acesta nu ne-a răspuns la apeluri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.