Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluzia lui Augustin Zegrean, după ultimele evenimente din politică: 'În țara asta nu vom avea alegeri anticipate niciodată'

B1.ro
augustin zegrean

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat joi la B1 TV că șansele de a ajunge la alegeri anticipate sunt nule, având în vedere că parlamentarii nu sunt dispuși să renunțe așa de ușor la mandate. Acesta crede că USR și PNL vor continua să formeze un guvern de coaliție sau PNL ar putea forma un guvern minoritar:

“Ar fi posibil un guvern minoritar PNL. Vreo doi ani Guvernul Tăriceanu a fost susținut din umbră de PSD, dar sigur nu cred că încă este cazul. Vorbim prea devreme, facem supoziții. Eu nu cred că se vor retrage de la guvernare și nici că vor fi dați afară de la guvernare cei de la USR.

Astea sunt metode dâmbovițene de a obine ce n-ai reușit să obții la negocieri, mai strângi un pic șurubul, mai faci un pic scandal, ameninți că pleci, că te retragi. Văd că de data asta au de-a face cu un prim-ministru care nu prea are simțul umorului și le-a spus, nu vreți, plecați! Cred că este o atitudine corectă. Este Guvernul Cîțu. Prim-ministrul răspunde de ce se întâmplă acolo. Sigur că și miniștri sunt solidari răspunzători dar știți foarte bine că la ședințele de guvern hotărârile nu se iau prin vot este voința unanimă sau voința prim-ministrului.

Aici lucrurile sunt mai complicate pentru că trebuiau avizate de Ministerul Justiției. Dar ministrul nu poate să refuze semnătura fără să plece. Ori pleacă, ori dacă refuză și nu pleacă se întâmplă ce s-a întâmplat aseară. Asta e regula costituțională. A mai trecut România prin situații din acestea în ultimii 30 de ani”, a spus Augustin Zegrean.

Acesta a preciat că cei de la USR PLUS nu se așteptau ca premierul să îl remanieze pe ministrul Justiției Stelian Ion și că au încercat să forțeze coaliția pentru a obține concesii: “Se așteptau să negocieze, să cadă la un compromis, dar nu așa se face politică, de aceea am ajuns în situația asta, pentru că au tot negociat și au tot lăsat ca să rămână la putere. Nu așa se face politică într-o țară ca a noastră în care lipsește tot.

În țara asta nu vom avea alegeri anticipate niciodată pentru că politicienii noștri nu sunt dispuși să renunțe la mandat nici mîcar o oră, dar la 2-3 ani cum este acuma. Se vor înțelege. Chiar dacă vom ajunge la un Guvern minoritar vom merge cu guvern minoritar până în anul 2024.

Dacă miniștri își dau demisia prim-ministrul va propune alți miniștri care să le ia locul. Acei miniștri trebuie trecuți prin Parlament dacă sunt de la altă formațiune politică.

Este obligatoriu ca propunerea prim-ministruui să fie aprobată și de Parlament. Președintele nu poate numi miniștri fără să aibă votul de încredere al Parlamentului. Este o audiere ca la formarea Guvernului, când un ministru care nu este aprobat de Parlament riscă să cadă Guvernul din cauza lui. Deci s-ar prelungi criza dacă ar merge cu miniștri car en-ar trece prin parlament”, a precizat Augustin Zegrean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.