Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluzia reprezentatului României la OMS: 'Camerele de primiri urgențe sunt foarte departe de cetățeni'

Peste 1,7 milioane de români care au mai mult de 70 de ani trăiesc singuri în mediul rural sau în orașe mici, unde nu au acces rapid la asistență medicală, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. „E nevoie de 800 de centre comunitare unde acești oameni să aibă acces la servicii”, relatează Mediafax.

Citește și: Analiză făcută de CNN privind declararea câștigătorului: ce arată datele de la alegerile prezidențiale precedente

Alexandru Rafila a spus, în cadrul Conferinței PES Activists România cu tematica „Viitorul Europei și atragerea fondurilor europene” că trebuie să se poată aduce serviciile sanitare aproape de oameni.

„Oamenii au nevoie de servicii de sănătate 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Din păcate, în acest moment, singurul loc în care ar putea să se ducă sunt spitalele, camerele de primiri urgențe, camerele de gardă ale spitalelor, care, de obicei, sunt foarte departe de cetățeni, mai ales de cei din zonele rurale sau de cei din orașele mici. (...) Am propus un model care se regăsește în multe țări: să dezvoltăm o rețea națională de centre medicale comunitare, care să ofere nu numai servicii de medicină de familie, de asistență medicală primară, care să poată să ofere și alte tipuri de servicii”, a spus Rafila.

Citește și: Mesaj DISPERAT din partea unui director Crucea Roșie pentru cei care nu respectă regulile: 'Mureai fără nuntă, fără botez cu sute de persoane?'

Potrivit lui Rafila, în România avem 1,7 milioane de persoane vârstnice, de peste 70 de ani, care sunt singure în mediul rural.

„Vă dați seama că aceștia sunt oameni care au nevoie de servicii și medicale și cu o componentă socială foarte puternică și astfel de centre comunitare pe care noi ne gândim să le dezvoltăm ar putea fi foarte bine să răspundă nevoilor lor. Nu e vorba doar de construcție a fizică a centrelor (...). Avem nevoie de personalul care se poate deservi aceste centre și aici ar trebui îmbinate aceste centre comunitare cu o dezvoltare a resursei umane și de încurajare a medicilor de familie, a asistenților medicali, asistenților comunitari să lucreze în astfel de centre”, a mai spus Rafila.

Având în vedere prăbușirea demografică din foarte multe țări din Uniunea Europeană, reprezentantul României la OMS crede că o problemă de interes este și încurajarea natalității și asistența medicală acordată femeii gravide, mamei și copiilor în astfel de centre comunitare.

Citește și: ANALIZĂ MEDIA Cum a relatat presa din întreaga lume despre alegerile din SUA: China, Rusia, America Latină, Europa sau Orientul Mijlociu

„Astfel de centre comunitare pot să ajute foarte mult, mai ales că avem o mulțime de persoane care au calificarea de moașe, de exemplu, și care în momentul de față nu au unde să își găsească un loc de muncă suficient de atrăgător și cred că din cauza asta o imigrat foarte multe lucrează în Italia, Marea Britanie. Cred că am putea să beneficiem de prezența lor în România. Acesta este primul nivel care ar putea să acorde asistență medicală”, a mai spus Rafila.

Acesta crede că în proiectul care ar putea fi finanțat de UE ar putea fi incluse 800 de centre comunitare care ar deservi un număr de 6 până la 8 milioane de locuitori, mai ales din mediul rural sau din orașe mici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.