Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluziile AIEA referitoare la dosarul nuclear iranian sunt 'foarte îngrijorătoare'

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Activităţile nucleare iraniene menţionate miercuri în două rapoarte ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt ''foarte îngrijorătoare'', a apreciat joi diplomaţia franceză, relatează AFP.

Concluziile AIEA, referitoare la o creştere bruscă a stocului de uraniu înalt îmbogăţit, indică, de asemenea, o ''lipsă gravă de cooperare'' a Teheranului cu Agenţia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Quai d'Orsay, Anne-Claire Legendre.

Iranul trebuie să ''reia calea unei cooperări care să permită Agenţiei să-şi îndeplinească pe deplin misiunea'' şi ''să revină fără întârziere la respectarea tuturor angajamentelor nucleare'', a subliniat Anne-Claire Legendre.

Consiliul guvernatorilor AIEA, care se reuneşte săptămâna viitoare, chiar înainte de reluarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian, ''trebuie să transmită un mesaj puternic Iranului în acest sens'', a adăugat ea.

Iranul a crescut semnificativ în ultimele luni cantitatea de uraniu înalt îmbogăţit produsă, încălcând angajamentele asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 privind programul său nuclear, menţionează AIEA.

Potrivit estimărilor de la începutul lunii noiembrie, Teheranul şi-a majorat astfel stocul de uraniu îmbogăţit la 60% (cu mult peste limita autorizată de 3,67%) la 17,7 kg faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august. Uraniul îmbogăţit la 20% a trecut de la 84,3 kg la 113,8 kg, potrivit Agerpres.ro.

După cinci luni de suspendare, negocierile dintre Teheran şi celelalte ţări încă părţi în acordul din 2015 (Germania, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia) urmează să fie reluate pe 29 noiembrie la Viena în încercarea de relansare a acestui pact istoric.

Statele Unite, care s-au retras unilateral din acord în 2018 şi, ulterior, au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, vor participa indirect la discuţii. După reinstituirea sancţiunilor, Teheranul a renunţat treptat la angajamentele asumate în acest acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.