Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluziile summitului care a schimbat soarta NATO: Declarația comună, descifrată de specialiştii MAS

NATO

Experții Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) au analizat Declarația comună adoptată la finalul summitului NATO de la Londra și au dezbătut îndoielile ridicate asupra viitorului Alianței, dar și cât de real este pericolul destrămării "bătrânei" înțelegeri, potrivit Mediafax.

Cu un început tensionat, dar cu un deznodământ la polul opus, plin de speranță, cel puțin în scris, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declarație în care și-au reafirmat angajamentul solemn consacrat în articolul 5 al Tratatului fondator de la Washington, potrivit căruia ”un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor”.

Analistul MAS, colonelul Niculae Iancu, consideră ”absolut de salutat” faptul că la finalul summitului de la Londra a fost reafirmată securitatea Alianței. „În anii anteriori, nu ne uitam cu foarte mare atenție la primele articole ale declarației finale. De data aceasta, citim cu foarte mare atenție o declarație de la finalul unui summit, începând de la primul articol și până la ultimul, pentru a ne asigura că descoperim același angajament”, a spus Niculae Iancu, fost rector al Academiei Naționale de Informații.

Alexandru Cumpănașu îi îndeamnă pe susținători la calm: 'Dragi cumpănași, deocamdată nu am ce să reproșez DNA'

„În final, lucrurile s-au rezolvat pentru că au folosit arta compromisului, pentru că fiecare dintre marii lideri ai lumii care au participat au venit cu perspective proprii vizavi de ceea ce ar trebui să se întâmple în NATO”, a apreciat generalul Ștefan Oprea, fost șef al Reprezentanței militare la NATO și UE, prezent în platoul Monitorului Apărării și Securității.

În opinia profesorului Sergiu Medar, la Londra a fost „un fel de summit care deschide porți în continuare, care deschide o bună perspectivă pentru viitor, „deși toată lumea pleca cu ideea că va fi un summit contondent, nu a fost, ceea ce este foarte bine”.

Cei 29 de șefi de state și guverne aliate NATO s-au reunit pe 3-4 decembrie la Londra pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la semnarea Tratatului și 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, însă a fost prima consfătuire a aliaților după declarația președintelui Marcon că alianța se află în „moarte cerebrală”, care se adaugă presiunii președintelui american la adresa aliaților europeni privind împărțirea poverii financiare. Declarația alcătuită din 9 paragrafe recunoaște spațiul cosmic drept domeniu operațional de luptă și reprezintă primul document oficial aliat în care este menționată China și care admite ”influența crescândă” a acesteia și deopotrivă ”provocările și oportunitățile” pe care politicile internaționale al Chinei le generează.

În final, liderii l-au mandatat pe secretarul general Jens Stoltenberg să lanseze și să coordoneze un proces de reflecție pentru consolidarea dimensiunii politice a NATO și au stabilit că se vor reuni, din nou, în 2021.

Invitații Monitorului Apărării și Securității au fost:

Profesorul universitar Sergiu Medar, general, fost șef al Comunității de Informații, cu vastă experiență în domeniul Intelligence și Business Competitive Intelligence;

Generalul Ștefan Oprea, fost șef al Reprezentanței militare la NATO și UE;

Colonelul Niculae Iancu, specialist în domeniul securității naționale, cu o expertiză militară în ceea ce privește NATO;

Dezbaterea va fi publicată integral miercuri pe site-ul Monitorul Apărării și Securității.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.