Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concursul 'Enescu' 2018 va începe cu 'Triplul concert' compus de Paul Constantinescu, dirijat de Gabriel Bebeşelea

http://stiri.tvr.ro
Concursul George Enescu

Concursul „George Enescu” 2018 va începe, pe 1 septembrie, de la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, cu singurul triplu concert din literatura muzicală românească, compus de Paul Constantinescu, care va fi dirijat Gabriel Bebeşelea (News.ro).

Concertul de gală va fi susţinut de trei muzicieni laureaţi ai competiţiei din 2014 – violonistul Ştefan Tarara, pianistul Josu de Solaun şi violoncelista Eun-Sun Hong.

Biletele pot fi cumpărate din reţeaua Eventim şi de pe site-ul festivalenescu.ro, iar preţurile lor sunt cuprinse între 55 şi 45 de lei.

„Triplul concert” al lui Paul Constantinescu este al doilea triplu concert din istorie, celălalt aparţinându-i compozitorului Ludwig van Beethoven, iar partitura a mai fost interpretată în deschiderea Concursului „Enescu”, la ediţia 2016, de laureaţi ai competiţiei.

Prima înregistrare i-a avut pe Valentin Gheorghiu la pian, Ştefan Gheorghiu, la vioară şi Radu Aldulescu – la violoncel. Iosif Conta s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

Interpretarea din deschiderea Concursului „Enescu” 2018 va fi înregistrată şi lansată la casa de discuri internaţională Naxos.

„Triplul concert pentru Vioară, Violoncel, Pian şi Orchestră” a fost compus în anul 1963, ultimul an de viaţă al compozitorului Paul Constantinescu, şi este una dintre lucrările reper ale componisticii româneşti. Cu o operă de peste 20 de compoziţii care include muzică simfonică, muzică de cameră, dar şi muzică vocală, Paul Constantinescu (1909-1963) a semnat de asemenea muzică de film – pentru „O noapte furtunoasă” (1952), „O scrisoare pierdută” (1953) şi „Moara cu noroc” (1956). „Triplul Concert” este cunoscut publicului român mai ales în varianta interpretativă care îl are la pian pe Valentin Gheorghiu.

În cadrul serii de deschidere a Concursului Enescu 2018, în a doua parte a concertului, va fi interpretată în primă-audiţie românească lucrarea câştigătoare a Secţiunii Compoziţie la ediţia precedentă a Concursului – „Concerto for Orchestra”, a tânărului compozitor Tian Tian din China.

Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, Concursul Internaţional „George Enescu" va avea loc în perioada 1-23 septembrie, la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.