Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnare definitivă pentru Mircea Ionuț Costea în plin avânt prezidențial al lui cumnatului său, Mircea Geoană

vladescu si ionut costea

Condamnare definitivă pentru Mircea Ionuț Costea în plin avânt prezidențial al lui cumnatului său, Mircea Geoană

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat vineri, 26 mai 2023, condamnări definitive la închisoare cu executare - AICI în dosarul DNA vizându-i pe fostul ministru al Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu și pe fostul președinte al Eximbank Ionuț Costea, cumnatul adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Vezi și: Prima reacție a lui Mircea Geoană, după ce cumnatul său, condamnat la 6 ani de închisoare a fugit: Deciziile judecătorești trebuie respectate

Celorlalți inculpați din dosar judecătorii Înaltei Curți le-au anulat condamnările - 4 ani și 3 luni închisoare cu executare fostului deputat Cristian Boureanu pentru trafic de influență, 5 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită fostului secretar de stat Constantin Dascălu şi 4 ani pentru complicitate la trafic de influență Mihaelei Mititelu, ca urmare a intervenirii prescripției faptelor.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA pe repede-înainte deși vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005 – 2017, în care compania Swietelsky a efectuat plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro către oficiali români, sub forma unor comisioane, în vederea încheierii și executării unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

În mare parte, dosarul a fost construit pe baza denunțului făcut de avocatul Doru Boștină, unul dintre multiplele denunțuri formulate de acesta în vederea obținerii clemenței procurorilor și a rămânerii în libertate. Fostul mare avocat de succes a fost condamnat în 2011 la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri, nici mai mult nici mai puțin pentru că a convins un notar să autentifice în fals un act prin care fosta sa soție ar fi cedat fundației conduse de acesta toate drepturile asupra unui imobil, pe când valoarea averii sale era estimată la 10 milioane de euro. Ulterior acesta a mai primit condamnări în 2016 în dosarul lui Gruia Stoica și în o alta pentru spălare de bani în 2021.

Instrumentarea dosarului a ridicat suspiciuni de la bun început, procurorii nepunând la dispoziția instanței dovezi clare cu privire la circuitele financiare prin care s-au săvârșit infracțiunile de luare de mită, iar amânările succesive ale pronunțărilor completului de la Înalta Curte fiind un alt indiciu că dosarul a fost foarte controversat.

Condamnarea lui Mircea Ionuț Costea capătă o însemnătate mare pe scena politică dacă este pusă în perspectiva ambițiilor prezidențiale ale cumnatului său, Mircea Geoană. Acesta este un candidat cu șanse mari, beneficiază de o bună credibilitate la nivel internațional în acest moment, încurcând astfel planurile altor aspiranți la fotoliul prezidențial. Prejudiciile de imagine cauzate de condamnarea pentru infracțiuni de corupție a lui Mircea Ionuț Costea pot merge până la excluderea lui Geoană din cursa prezidențială din 2024, creând culoar altor candidați, poate mai apropiați zonei justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.