Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnare grea pentru un controversat afacerist, judecat pentru evaziune fiscală și contrabandă cu alcool

ciocanel judecator

Liviu Jîtea a fost condamnat azi la 1i ani de închisoare cu executare. Decizia s-a dat la Tribunalul Galaţi şi nu este definitivă, informează vrancea24.ro.

“Conform art.33 lit.a-34 lit.b din Codul penal, dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului Jîtea Mircea-Liviu urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 11(unsprezece) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 4(patru) ani după executarea pedepsei principale, sporită la 13(treisprezece) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 4(patru) ani după executarea pedepsei principale”, potrivit deciziei de condamnare.

Citește și: Ministerul lui Petre Daea, VERDICT care aruncă în aer războiul pornit de Liviu Dragnea pe tema legumelor cu pesticide

În acelaşi dosar, Raluca Milea a fost condamnată la 10 ani,la fel şi Florenţa Mona Ionescu.

Liviu Jitea a fost acuzat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, cauzând o pagubă bugetului de 8 milioane de euro.

Omul de afaceri vrâncean a fost trimis în judecată în august 2013.

Potrivit probelor existente la dosarul contrabandei cu alcool, dosar care a ajuns pe masa instanţei de judecată, „reţeaua Jîtea” era monitorizată de doi ani, mai exact din luna iulie a anului 2011. Este vorba despre o reţea foarte bine pusă la punct, formată din 19 persoane, structurată pe două paliere de lucru, în care Liviu Jîtea deţinea calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Alături de acesta s-au aflat apropiatele sale Raluca Milea şi Florenţa Mona Ionescu, acestea, împreună cu Jitea, având rolul de a asigura protecţia oamenilor lor prin intermediul „diferitelor relaţii în rândul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”.

Practic, Liviu Jîtea a gândit un mecanism infracţional în care prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale SC Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale Vranlact Focşani după care să le valorifice „la negru”.

Aceştia au extras în această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal.

Anchetatorii spun că cei trei finanţau din alcoolul vândut „la negru” cumpărarea de materii prime pentru fabricarea alcoolului şi transportul acestuia, dar în acelaşi timp îi recompensau pe cei care îi ajutau în muncă cu diverse sume de bani.

Achiziţiile şi cheltuielile nu erau evidenţiate în documentele contabile ale societăţii, dar apar în registrele paralele ţinute de Raluca Milea.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

„Această evidenţă dublă era ţinută de inculpata Milea Raluca, pentru a putea justifica faţă de inculpatul Jîtea Mircea Liviu cheltuielile şi profiturile realizate în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a alcoolului obţinut prin utilizarea capacităţilor de producţie ale SC trust LF Trade SRL Focşani”, se arată în rechizitoriu.

Totodată, anchetatorii spun că Jîtea „l-a însărcinat” pe inginerul mecanic de la firma sa să creeze un sistem prin care să poată scoată alcool din fabrică fără ca acesta să treacă prin contor.

„Sub pretextul creării unor aerisiri pentru contoare, inculpatul Tucan Mihail Viorel a creat trei orificii prevăzute cu ştuţuri, pe care a montat furtunuri de cauciuc. Aceste furtunuri ocoleau instalaţiile de contorizare, legându-se la celălalt capăt în conducta ce colecta alcoolul deja contorizat şi care asigura transportul către bazinele de depozitare. La capătul dinspre conducta colectoare, pe cele trei furtunuri au fost montate robinete, prin care se putea controla debitul alcoolului produs în mod ilegal”, mai precizează procurorii.

Citește și: Radu Banciu iese din nou la rampă! Acesta nici nu e un partid, e un apendice al frustrărilor .

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu instalaţiile de înregistrare a consumului de gaze şi apă, numai prin blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale sustrăgându-se, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, acesta fiind folosit pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool.

Membrii grupării sunt învinuiţi că prin vânzarea „la negru” a celor 1,4 milioane de litri de alcool, produsă în mod ilegal, şi-au împărţit între ei suma de peste 13.600.000 lei, în condiţiile în care prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de peste 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe şi impozite.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, liderul grupării infracţionale era omul de afaceri vrâncean Liviu Mircea Jîtea, acţionarul majoritar al firmelor Vranlact şi Trust LF Trade S.R.L. din Focşani.

Alături de Jîtea, vor mai fi judecaţi Raluca Milea, Mona Florenţa Ionescu, Neculai Bica, Viorel Mihai Tucan, Valentina Tucan, Cuprian Neagu, Nicuţa Robu, Iuliana Antoaneta Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Vasile Decebal Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Cătălin Marian Irimia, Costică Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi Toni Antoniu, dar şi societatea comercială Trust LF Trade.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.