DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CONDAMNĂRI la ani grei de PUȘCĂRIE în Dosarul Microsoft/ AUDIO

Inquam Photos / Octav Ganea
Microsoft dosar

Judecătorii de la ÎCCJ au dat sentințele în dosarul Microsoft. Decizia e definitivă și irevocabilă, iar anii de închisoare sunt cu executare.

Dumitru Nicolae - 2 ani și 4 luni de închisoare, 2.050.000 de dolari confiscați, plus un milion de euro

Dorin Cocoș - 2 ani și 4 luni, 9 milioane de euro confiscați

Gabriel Sandu -3 ani

Gheorghe Ștefan - 6 ani

În schimb, judecătorii au menţinut sumelor confiscate de instanţa de fond de la ceilalţi doi inculpaţi din dosar, şi anume de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

În luna martie, un complet de la ÎCCJ a dat sentinţa în primă instanţă: Nicolae Dumitru - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocoş - 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare.

Citește și: Victorie in instanta pentru fostul sot al Codrutei Kovesi!

ASCULTĂ SENTINȚA INSTANȚEI:


Un procuror DNA a cerut, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aplicarea unor pedepse maxime pentru cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

În luna martie, un complet de la ÎCCJ a dat sentinţa în primă instanţă: Nicolae Dumitru - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocoş - 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

La termenul de luni al procesului, un procuror de la DNA a declarat în sala de judecată că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici în acest dosar.

În luna martie, trei judecători de la instanţa supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocoş - 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare. În plus, magistraţii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ştefan. 

Sentinţa a fost atacată cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie.

Citește și: O firmă de mașini care îl are ca imagine pe Lionel Messi a trebuit să schimbe numele unui model / VIDEO

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunţuri în cursul urmăririi penale şi şi-au recunoscut vinovăţia în faţa instanţei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan se va aplica principiul "proporţionalităţii" în raport cu ceilalţi inculpaţi, chiar dacă el nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului. 

Un alt motiv invocat de magistraţi pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licenţe Microsoft au fost Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunţători la DNA.

Citește și: Așa ceva? Un sfert dintre bărbații trecuți de 85 de ani spun că au făcut sex în ultimele 12 luni: Femeile, doar 10% dintre ele

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. 

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Citește și: S-a mai stins o actriţă dragă românilor! Dumnezeu s-o ierte!

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA. 

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

Citește și: Gest disperat făcut de actrița Aimee Iacobescu bolnavă de cancer/ VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.